Cadmus fordítás Cadmus
Törökország

2015. 08. 30.

Két kurd politikus az új török átmeneti kormányban

2015. 08. 30.

Jóváhagyta az átmeneti kormány összetételét a török államfő – jelentette be az ankarai elnöki hivatal pénteken. Az ideiglenes kabinet feladata előkészíteni és lebonyolítani a november 1-jére kiírt előre hozott parlamenti választásokat.

11 minisztert ad az iszlamista Igazság és Fejlődés Pártja, az AKP, amelynek vezetője Ahmet Davutoglu

Rajtuk kívül két kurd (Népi Demokratikus Párt, HDP) és egy nacionalista (Nemzeti Cselekvés Pártja, MHP) tagja is lesz az átmeneti kormánynak.

A június 7-i parlamenti választásokon az AKP elvesztette abszolút többségét, 2002-es kormányra kerülése óta először.

Recep Tayyip Erdogan köztársasági elnök azért írt ki újabb választást, mert a kormányfőnek hétfőig nem sikerült koalíciós partnert találnia, és megalakítania az új kormányt. Az államfő nyilvánvalóan abban bízik, hogy az AKP visszanyeri abszolút többségét a parlamentben. A közvélemény-kutatások szerint azonban erre kevés az esély.

Eközben az elmúlt hetekben fokozódott a feszültség a kurdok és a biztonsági erők között, július óta több mint százan haltak meg erőszakos cselekményekben. A békefolyamat zsákutcába jutott, Törökországban egyre nagyobb a politikai bizonytalanság.

A  2002 óta kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) a június 7-ei választásokon elvesztette abszolút többségét, és azóta nem sikerült koalíciós kormányt alakítania. Az erre szánt törvényes határidő lejárt, ezért kell új választásokat tartani, melynek pontos időpontját még nem tűzték ki, de a november 1-e dátum  lehet, a legvalószínűbb időpont. Erdogan pártja mindenáron abszolút többséget szeretne elérni, hogy szélesíteni tudja az elnök jogköreit. Addig a s “terror-ellenes akciókkal” álcázott kurdok elleni fellépéssel próbálhatja feltornázni a népszerűségét.

Orientalista.hu – Euronews

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑