Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Palesztina

2017. 01. 22.

Két napja iktatták be Trumpot – Újabb illegális izraeli lakások épülnek

2017. 01. 22.

A jeruzsálemi városháza jóváhagyta több száz új lakás felépítését az 1967-ben elfoglalt Kelet-Jeruzsálemben, – jelentette az izraeli közszolgálati rádió vasárnap.

A jeruzsálemi hatóságok két nappal Donald Trump amerikai elnök beiktatása után döntöttek az új lakásépítésekről Kelet-Jeruzsálemben, az egykor Jordániával érvényes tűzszüneti vonalakon, a “zöld vonalon” túl, az 1948 és 1967 között Jordániához tartozó, s 1967-ben elfoglalt területeken.

A bizottságot vezető Meír Turdzseman azt nyilatkozta a közszolgálati rádió munkatársának, hogy ezeknek a lakásoknak a felépítését az utóbbi hónapokban Barack Obama amerikai elnök miatt késleltették.

A jeruzsálemi tervezési és építési bizottság reggel ötszázhatvanhat lakás felépítését hagyta jóvá Ramot, Ramat Slomó és Piszgat Zeev nevű, a “zöld vonalon” túli, kelet-jeruzsálemi lakónegyedekben, amelyeket a nemzetközi közösség nem ismer el Izrael részének.

Eredetileg tavaly december végén akart szavazni a jeruzsálemi városháza új építkezésekben döntő bizottsága ezekről a lakásokról, de akkor Benjamin Netanyahu miniszterelnök kérésére levették ezt a kérdést a napirendről, hogy ne tetézze tovább az előző, január huszadikán távozott amerikai kormányzattal fenálló szembenállást, s hogy ne fogadjanak el esetleg a hátralévő időben Izrael számára kedvezőtlen további határpozatokat az ENSZ-ben.

Az ügy közvetlen előzménye az volt, hogy december 23-án egy jogilag kötelező érvényű ENSZ Biztonsági Tanács-i (BT) határozat azt követelte Izraeltől, hogy “azonnal és teljes körűen vessen véget a telepépítéseknek a megszállt palesztin területeken, köztük Kelet-Jeruzsálemben”.

A határozat elfogadását a 15 tagú BT 14 tagja szavazta meg, az Egyesült Államok – amely a BT állandó tagja és Izrael fontos szövetségese – e kérdéskörben 1979 óta először nem élt a vétójogával, hanem tartózkodott a szavazáson.

Izraelben azt remélik, hogy az új amerikai elnök megengedőbb politikát folytat majd elődjénél a Ciszjordániában folyó építkezéseknél, miután Donald Trump Izrael-barát politikát hangoztatott választási kampányában, a telepeseket támogató David Friedmant nevezte ki Amerika izraeli nagykövetének, és megígérte a nagykövetség Jeruzsálembe költöztetését Tel-Avivból.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑