Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Szíria

2017. 12. 23.

Két új frontot nyitott az Aszad-kormány a terroristák ellen

2017. 12. 23.

Két új frontot nyitott a szíriai kormányhadsereg az Iszlám Állam terrorszervezett vereségét követően: egyet a főváros, Damaszkusz közelében, a másikat pedig észak-nyugaton, a javarészt iszalmista terrorcsoportok kezén lévő Idlíb tartomány határterületein – közölte pénteken az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű, kiterjedt szíriai aktivistahálózattal rendelkező szervezet egyfajta év végi jelentésében.

Az OSDH rámutatott: az utóbbi hónapokban az Irán, Oroszország és a libanoni Hezbollah támogatását élvező damaszkuszi kormány az ország keleti Deir-Ezzor tartományába összpontosította haderejét, és az ott az Iszlám Állam felett – orosz támogatással – aratott katonai győzelemmel Damaszkusz végképp győzelemre áll – mondhatni lezárta a több mint 340 ezer halottal járó, lassan hetedik évébe lépő konfliktus egy szakaszát.

A terroristákkal is jó kapcsolatot ápoló „civil szervezet”  információi szerint Aszad így elkezdhette ezeknek az erőknek az átirányítását olyan területekre, amelyeket még mindig lázadók ellenőriznek. Damaszkusz korábban többször is utalt arra, hogy katonai erővel fogja visszavenni az ellenőrzésén kívül eső területeket, vélhetően először az iszlamista terroristacsoportok (köztük például a Nuszra Front) végső védelmi állását, Idlíb tartományt.

Az OSDH információi szerint

az egyik új frontot Damaszkusztól dél-nyugatra nyitották, ahol a szíriai erők fel akarják számolni az ott tartózkodó iszlamisták utolsó állásait.

A hadműveletek a már négy éve lázadók kezén lévő Bejt Dzsin település köré koncentrálódnak. Rámi Abder-Rahmán, az OSDH vezetője közölte: a térségnek stratégiai fontosságú elhelyezkedése van a libanoni határ és a Golán-fennsík közelsége miatt.

Ezeken a területeken ráadásul az al-Kaida szövetséges, korábban an-Nuszra Front néven ismert iszlamista csoport dominálta Haját Tahrír as-Sám, a legerősebb terrorszervezet is jelen van.

A második frontot a nagy részt ugyancsak a Haját Tahrír as-Sám ernyőszervezete által ellenőrzött Idlíb tartomány közelében nyitották a kormányerők.

Idlíb egyébként egyike annak a négy feszültségmentesítési – lényegében tűzszüneti – övezetnek, amelyekről az ellenségeskedés enyhítése érdekében állapodtak meg a szembenálló felek. Szórványos összecsapásokról és légitámadásokról azonban rendszeresen érkeznek beszámolók e tartományból.

Az OSDH szerint november óta a Szíriai Arab Hadsereg fokozatosan nyomul előre Idlíb irányába a szomszédos Aleppó és Hama tartományokból. Az előrenyomulással mintegy 40 települést foglaltak vissza e három tartományban.

Az OSDH vezetője szerint az Idlíb elleni offenzíva célja a Damaszkusz és Aleppó közötti útvonal biztosítása. Aleppó teljes felszabadulását egyébként napra pontosan egy évvel és egy nappal ezelőtt jelentette be a szíriai hadsereg. Az ország második legnagyobb városa négy év harc után került vissza a damaszkuszi kormány ellenőrzése alá.

Azóta a több ezer éves múlttal rendelkező város, melyet a háború során az iszlamisták porig romboltak, folyamatosan épül újjá.

Az idei a második év a felszabadulás óta, hogy Aleppo lakosai ünnepelhetik a karácsonyt, mely korábban az iszlamisták által tiltva volt, s a keresztények is visszatérhettek lerombolt templomaikba, hogy újjáépítsék azokat.

A felszabadulás után hamar fény derült arra is, hogy a Nyugat által „mérsékeltnek” titulált lázadók valójában borzalmas emberiségellenes bűncselekményeket követtek el a civilek ellen: ezreket gyilkoltak le, hogy a lakosságot megfélemlítsék, de az is előfordult nem egyszer, hogy a saját mulattatásukra „vadászatokat” rendeztek, mely során a háztetőkről lövöldöztek az utcára kimerészkedni kényszerülő ártatlanokra, férfiakra, nőkre, gyerekekre, válogatás nélkül.

Az idei év elején a kormányerők még csak az ország területeinek 20 százalékát uralták, az év végére már az ország nagy része már Damaszkusz ellenőrzése alá került – felszabadult.

Orientalista.hu – ATV/Crusader

Megosztom:

, , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑