Cadmus fordítás Cadmus
Hírszerzés

2018. 04. 13.

Kétezerötszáz francia ügynök adatait szerezte meg az Iszlám Állam

2018. 04. 13.

A francia hatóságok elfogtak egy iszlamista nőt, aki az ISIS-nek dolgozott. A terroristánál egy olyan adathordozót találtak, amelyen a francia titkosszolgálat 2626 tagjának az adatai voltak.

Mina B. neve már korábban is ismert volt a francia hatóságok előtt, a francia hírszerzés potenciális terroristaként szoros megfigyelés alatt tartotta – írja a francia hetilap, a Le Point online kiadása. Mina B.-t egy éve, tavaly áprilisban kérdezték ki egy ügy kapcsán, amelyben egy másik iszlamista, Sana O. volt érintett.

A hatóságok azt akarták megtudni, hogy milyen kapcsolat volt a két személy között. A gyanú szerint Mina B. segített Sana O.-nak pénzt és lakást szerezni, valamint abban is közreműködött, hogy Sana O. Szíriában csatlakozhasson az Iszlám Államhoz. Ez utóbbit kétszer is megkísérelte Sana O., azonban nem járt sikerrel és végül elvették az útlevelét.

A hatóság nemrég újrakezdte a nyomozást Mina B. ügyében, mivel a gyanú szerint több dzsihadistával is kapcsolatot tartott. A nagy felfedezés azonban ezután jött, ugyanis a hatóságok nemrég megvizsgáltak egy olyan adathordozót, amely Mina B. tulajdonában volt. Ezen megtaláltak egy 2008-as fájlt, amelyen 2626 francia hírszerzőtiszt adatai voltak.

A fájlt korábban már letörölték az eszközről, azonban a szakértőknek sikerült visszaállítaniuk. A listában nevek, nyilvántartási számok és az ügynökök korábbi megbízatásairól szóló információk szerepeltek. Mina B. tevékenységét a hatóságok amiatt is vizsgálják, mert érintett lehet egy francia rendőrtiszt, Jean-Baptiste Salvaing és felesége meggyilkolása miatt.

A rendőrség szerint Salvaing nem hozható kapcsolatba a megtalált listával, más bizonyítékok kerültek elő az ügyben. A rendőrt és feleségét 2016-ban késelte halálra egy iszlamista az otthonukban. A tettes a dzsihadista Larossi Abballa volt, aki vélhetően kapcsolatban állt Mina B.-vel.

A hatóságoknak egyelőre fogalma sincs, hogyan kerülhetett a francia titkosszolgálat ügynökeinek névsora a nőhöz. Az ügyben annyit közöltek, hogy Mina B. egy rendőrnő lányával volt jóban korábban és egy ideig náluk is lakott. Elképzelhető, hogy innen kerültek ki az érzékeny adatok.

888.hu

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑