Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2017. 01. 06.

Kezdődik a karácsony az ortodox világban – Budapesten is ünnepelnek

2017. 01. 06.

A görög-keleti közösségek nagy része mai napig a Julianus-naptárt követi, ezért mikor a nyugati keresztények számára véget ér a karácsonyi ünnepség, addig az ortodoxnál a mai nappal veszi kezdetét.

A karácsonyi előkészületeket egy hónapos böjt előzi meg. Majd szenteste, január 6-án a tizenkét apostol tiszteletére tizenkét böjti, azaz húsmentes étel kerül az asztalra. Akik igazán tisztelik a hagyományokat, azok valamilyen főtt gabonát esznek mézzel vagy dióval. Szintén elengedhetetlen kompótot főzni.

Az ortodox karácsony egyik leglátványosabb eseménye, amint meggyújtják a száraz tölgyágakat. Az ősi hagyományok szerint ezt még régen otthon mindenki a saját udvarában tette meg, ma már azonban a városok főterén gyűlnek össze az emberek, és dobják rá a magukkal hozott tölgyágat a közös nagy tűzre.Az ortodox hívők vallásában a karácsony teljes mértékben vallási ünnep, ezért náluk a december 24-ei karácsony nem létezik. Oroszországban a karácsonyfa, ajándékozás, és a télapó eljövetele a szilveszterhez tartozik. Karácsony első napja a Julianus-naptár szerint január 7-re esik.

Karácsonykor a pravoszláv vallásúak nem dolgoznak, nem kérnek és adnak kölcsön. Vendégségbe sem mennek, csak majd karácsony másnapján.

A vallás másik nagy eseménye az ortodox újév – orosz elnevezéssel „a régi újév” – január 13-ra esik, így ezt is nagyon sokan megünneplik, és nem csak a vallásos emberek.

Budapesten is megünneplik az ortodox Karácsonyt

Magyarországon a kopt közösség által működtetett Szentséges Szűz Mária és Mihály Arkangyal Templomban Yousef Khalil kopt pap tart karácsonyi misét a hívőknek.

A misére 20.00 órára érdemes érkezni.

Pontos cím: Budapest 1185 Selmecbánya u. 68.

Orientalista.hu – Hirado.hu

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑