Cadmus fordítás Cadmus
Gazdaság

2015. 01. 09.

Kezdődik: Csődbe ment az első palaolaj-kitermelő

2015. 01. 09.

Emlékszünk még? „Az olajárcsökkenés hatalmas gazdasági stimulus az egész világnak, kivéve a gonosz és csúnya Oroszországot!”

Ja. Vasárnap csődöt jelentett egy texasi palaolaj-kitermelő vállalat, a WBH Energy LP, miután a hitelezők megtagadták a további kölcsönök folyósítását.

A Wall Street Journal jelentése szerint az amerikai energiaipari cégek 2010 óta 55%-kal növelték a hiteleiket, a kezdeti 128 milliárd dolláros értékről 199 milliárd dollárra.

oil check

Mint korábban írtuk, a palaolaj kitermelése egyrészt rendkívül költséges, így a jelenlegi olajárak mellett fenntarthatatlan, másrészt a kutak gyors kimerülése miatt folyamatosan újabb lelőhelyeket kell keresni, ezért a kitermelőcégek hatalmas adósságokat görgetnek maguk előtt. Az új kutak száma folyamatosan csökken, mert az alacsony olajár miatt csökkenő bevételeikből nem tudják finanszírozni a bővítéseket. A meglévő kutakból egy darabig még tudják folytatni az olaj kinyerését, sőt várható, hogy növelni is fogják a kitermelést, hogy ezzel rövidtávon ellensúlyozzák a kieső bevételeket. Ahogy a régi kutak kimerülnek, úgy fog folyamatosan csökkenni az amerikai olajkitermelés.

A magas olajár alatt nem volt probléma, hogy a kiadások nagyobbak voltak a bevételeknél, mert olcsón jutottak hitelekhez a piacon. Ezek a források azonban kezdenek elapadni, mert a befektetők megkérdőjelezik a egész iparág fenntarthatóságát.

orientalista.hu  Jack Fall

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑