Cadmus fordítás Cadmus
Afrika

2018. 06. 27.

Kézzelfogható konfliktus Nigériában

2018. 06. 27.

A vallási ellentétek mellett a vízért is egyre kíméletlenebb harcot vívnak Nigériában. Legutóbb mintegy kilencven ember vesztette életét Nigéria középső részén, amikor nomád életmódú lakosok támadtak helyiekre. A támadók feltehetően az országot sújtó aszály miatt vándoroltak Nigéria délebbi térségei-be. Az eset nem egyedi, az országban gyakoriak az összecsapások.

A pásztorok szombaton éjfél előtt kezdték meg gyilkos akcióikat a Plateau szövetségi államban lévő Barkin Ladi körzetben. Hírek szerint a földművelők bosszút álltak, az atrocitások vasárnap is folytatódtak. A helyi hatóságok este hattól reggel hatig kijárási tilalmat rendeltek el.

A támadók feltételezhetően muszlim vallásúak, a fulani népcsoport fegyveres tagjai voltak, míg a földművelők keresztények. Az összecsapások következében legkevesebb 86 ember halt meg, hatan megsebesültek, ötven házat, több gépkocsit és motorkerékpárt felgyújtottak.

Nigériában nem ez az első eset, hogy a nomád pásztorok megtámadják a földművelő falvakat. A viszály oka elsősorban az időjárás: az ország északi részét hónapok óta aszály sújtja. Számos nomád marhacsordáival Nigéria délebbi térségeibe vándorolt, ami gyakran összecsapásokhoz vezet. Januárban legkevesebb hetven ember vesztette életét, amikor nomád pásztorok és földművesek csaptak össze Benue államban.

Az év eleje óta több mint kétszáz ember esett áldozatul a viszálynak. Tavaly az élelemért és vízért folytatott harcok miatt több mint ötszáz ember lelte halálát. Nigériában, ahol a lakosság lélekszáma évente hatmillióval nő, egyre nagyobb problémát jelent a biztonság, az oktatás, az egészségügy, a lakhatás, és persze a víz kérdése.

A helyiek 80 százaléka nem rendelkezik elegendő iható vízzel, derül ki egy friss ENSZ-jelentésből. A csapvíz nagyrészt különféle baktériumokkal fertőzött, így az UNICEF illetékesei szerint különösen sürgető a helyzet Nigériában.

Nigéria Afrika legnépesebb országa, több mint 183 millió lakossal. 2100-ra a lakosságszám elérheti az egymilliárd főt, utolérheti Kínát is. Nigériában a 15–19 éves lányok 40 százalékának van gyereke, és fiatal lányokból is egyre több van, a nők átlagosan hét gyereket szülnek életük során. Annak ellenére gyarapodik ilyen gyorsan a népesség, hogy napra lebontva kevesebb mint egy dollár az egy főre jutó GDP. Az ország egyike annak a harminc országnak, ahol 2020-ra komoly problémát okozhat a szárazság, illetve a szélsőséges időjárási viszonyok, jelentette az Africa Risk Capacity (ARC) riportja is június végén.

„Az afrikai lakosság különösen ki van téve a klímaváltozás kockázatának, hiszen a szélsőséges viszonyok itt sokkal erősebben éreztetik hatásukat” – jelezte a szervezet vezetője, Chinedu Moghalu, aki közös biztosítási alap létrehozását szorgalmazza, hogy „a természeti katasztrófák ne vezessenek humanitárius katasztrófához”.

Az erőszak politikai kérdéssé alakulhat: 2019-ben elnökválasztást tartanak az országban. Nigéria már egy évtizede küzd a Boko Haram terrorszervezet akcióival, amelyekben több ezer ember vesztette életét és milliók hagyták el otthonukat. Muhammadu Buhari államfőt azzal vádolják, nem tett eleget az erőszak leállításáért, a közösségi médiában rendszeresen kritikával illetik tétlenségét.

Magyar Idők – Zetelkai Réka

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑