Cadmus fordítás Cadmus
Irán

2018. 05. 10.

Khamenei: A három EU-s ország határozott garanciái nélkül mi nem ragaszkodunk a nukleáris egyezményhez.

2018. 05. 10.

Khamenei ajatollah a Farhangian Egyetem oktatói és az oktatási minisztérium vezetői előtt tartott beszédet, melyben kitért az amerikai kormány által felmondott atomenergia egyezményre. (JCPOA- Joint Comprehensive Plan of Action) Trump elnök ugyanis bejelentette, hogy az Egyesült Államok kilép a 2015-ben Iránnal megkötött nukleáris megállapodásból. Sőt az amerikai kormány a napokban már megkezdte az Irán elleni szankciók kidolgozását.

A szerződést 2015-ben kötötte Iránnal az ENSZ BT 5 állandó tagja (Oroszország, Kína, Franciaország, Nagy Britannia és az USA), valamint Németország. Az iráni vezető beszédében éppen ezért utalt a beszédében a három európai országra, melyek aláírták a szerződést Irán békés célú nukleáris programjával kapcsolatban. Kijelentette, hogy nem bízik ebben a 3 országban és garanciákat vár tőlük, más különben Irán se ragaszkodik tovább a szerződéshez. Khamenei ajatollah azonban valószínűleg nagyon jól tudja, hogy ezek a nyugat európai államok amerikai és izraeli parancsra cselekszenek és azt teszik amit a gazdáik mondanak nekik.

Trump bejelentése után előkerültek a döntés valódi előkészítői, hiszen az izraeli kormány azonnal gratulált az amerikai döntéshez és támogatásáról biztosította az amerikai elnököt. Vagyis ismét egy olyan országnak van problémája egy térségbeli ország békés nukleáris programjával, mely körülbelül 200 nukleáris robbanófejjel rendelkezik, vegyi fegyvereket gyárt és támogatja a terrorizmust a közel-keleti térségben. Izrael atomprogramját érdekes módon sohasem említi az ENSZ BT, nem hívnak össze miatta konferenciákat, sőt bírálni se lehet, hiszen a ,,Közel-Kelet egyetlen demokráciája,, rögtön kijátssza az antiszemitizmus kártyát.

Imam Khamenei szerint azonban:

,,Az Egyesült Államok valójában azért ellenzi ennyire az Iszlám Köztársaság rendszerét, mert az iszlám forradalom előtt az Egyesült Államok teljesen domináns helyzetben volt az országban és a kezüket az iszlám forradalom vágta le Iránról.,,

Ez így teljes mértékben igaz, hiszen 1979-ig az amerikaiak kiváltságos helyzetben voltak Iránban és ők tartották kezükben az ország olaját kitermelő cégeket. Az iszlám forradalom óta azonban ellenséges viszonyban vannak Iránnal. Főleg amióta az ország atomerőműveket épített és saját maga képes nukleáris energiát előállítani, mely szükséges az ország iparának fenntartására. Az egyre jobban fejlődő iráni gazdaság számára ugyanis egyre több energia szükséges. Az Egyesült Államok ráadásul az atomegyezmény felmondásával saját hazugságait és képmutatását leplezi le, hiszen a szerződés feltételeit ők diktálták és elég kemény feltételeket szabtak Irán számára. (Csak bizonyos százalékig dúsíthattak urániumot, melyet a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség felügyelt és az atomerőművekben folyó tevékenységről rendszeresen fényképes és videó beszámolót kellett küldeniük.) Sőt az irániak abba is belementek, hogy nehézvizes megoldással állítsanak elő atomenergiát.

Az iráni kormányt abban az időben azonban az országon belül sokan figyelmeztették, hogy ne kössenek megállapodást az amerikai kormánnyal hiszen az amerikaiak hazudnak és sohasem tartják be a nemzetközi egyezményeket. Az Egyesült Államok ráadásul sohasem egyenlő félként tárgyal senkivel, hiszen magát mindenki fölé helyezi. És érdekes, hogy egy olyan ország akadályozza egy másik ország számára az atomenergia használatát, mely a történelemben egyedüliként vetett be atomfegyvert.

Orientalista.hu – Al-Isfahani

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑