Cadmus fordítás Cadmus
Irán

2017. 01. 02.

Khamenei ajatollah: a spiritualitás hiánya pusztítja el a nyugati civilizációt

2017. 01. 02.

Seyyed Ali Khamenei ajatollah, az iráni Iszlám Forradalom vezetője szerint a spiritualitás és az isteni értékek hiánya áll a Nyugat civilizációjának hasadékai, hibái és törékenysége mögött, melyek egyre szignifikánsabban jelen vannak abban, hatalmas anyagi fölénye ellenére – írja a PressTV.

Mindezeket egy, a legjobb iráni tanulók számára rendezett találkozón mondta el az iráni vezető, Teheránban. Az ajatollah aláhúzta, hogy a vallási értékek iránti elkötelezettség nagyon fontos a tudomány terén is.

Szerinte a tudományos fejlettség önmagában nem fog önmagában mennyországot teremteni egy ország és egy nemzet számára,  hanem a tudományos eredmények kéz a kézben kell járjanak egy felsőbb spirituális értékrenddel, annak érdekében, hogy ez alapjává váljon az ország ügyintézésének, és mintává váljon a régió, az iszlám világ, s legvégül az egész világ számára.

Khamenei ajatollah állításai alátámasztására számos morális, intellektuális és gyakorlati elhajlást hozott példának, melyek a nyugati civilizációban szervesen jelen vannak: a családok felbomlását, a család intézményének (sok esetben szándékos) elpusztítását, a növekvő erőszakot, az erkölcsi korrupciót, valamint az egyre növekvő öngyilkossági rátákat, melyek szerinte fokozottan is igazak az Egyesült Államokra, és melyeket ő a spiritualitás és isteni értékek teljes hiányának egyenes következményeinek tart.

khamenei-ajatollah1

Az iráni vezető arról is beszélt, hogy nem egy amerikai tudós és értelmiségi határozottan kijelentette, hogy az előbb felsorolt erkölcstelen dolgok és az ezekből fakadó problémák nagyon erőteljesen jelen vannak országukban.

Rámutatott arra is, hogy a tengeren túli szuperhatalomban az erőszak egyre csak növekszik, és egyre gyakoribbak a halálos kimenetelű lövöldözések is, valamint kifejtette, hogy a gyilkosságok magas száma, s a túlzottan szabad fegyvertartás mostanra rendkívül súlyos problémává vált az országban.

Az ajatollah ugyanakkor arról is beszélt, hogy a fegyvertartás korlátozásával a dolgok nem oldódnának meg az Egyesült Államokban, de azt is hozzátette, hogy ez amúgy is valószínűtlen, a vezetők ugyanis a fegyvergyárak lobbijának és törvényhozásban gyakorolt befolyásának köszönhetően nem fognak érdemben hozzányúlni a jelenleg érvényes szabályozáshoz.

Orientalista.hu – Crusader

 

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑