Cadmus fordítás Cadmus
Egyiptom

2017. 03. 01.

Kiállt a menekülő keresztényekért az egyiptomi elnök

2017. 03. 01.

Minden támogatást megkapnak azok az üldözött keresztény családok, akik a Sínai félszigeten az Iszlám Állam elől menekülnek – ígérte meg Abd Al-Fattah Al-Sisi egyiptomi elnök, aki keddi parlamenti beszédében a keresztények elnyomásáért aggódóknak ezt üzente: akik az államot vádolják, azok a széthúzást erősítik.

Az egyiptomi elnök fogadalma egy kivételesen tragikus hét után érkezett: csak az elmúlt napokban hét alkalommal is kopt keresztényeket gyilkoltak a dzsihadisták. Az Iszlám Állam Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnök 2011-es megbuktatása után szabadult el a Sínai-félszigeten, és fő célpontjuknak Egyiptom keresztény kisebbségét, a koptokat nézték ki.

Al-Sisi felajánlását az Egypt Independent nevű lap mellett kopt keresztény újságok is büszkén idézték, bár a vezető ígéretét hosszas magyarázkodás kísérte.

Védelmet ígért, de tagadta a keresztények elnyomását

Al-Sisi kijelentette, hogy a kopt keresztény kisebbség tagjai “egy gyalázatos terv célpontjaivá váltak”, miután pár nap lefolyása alatt legalább hét tragédiát kellett elszenvedniük. Az menekülés után megérkező családokon egyházi önkéntesek segítenek, menedéket biztosítanak a számukra, sokakat átmeneti táborokba helyezik át, és együttes erővel készülnek a további családok érkezésére.

Az egyiptomi parlamentben Sziszi megvédte az Iszlám Állam ellen indított egyiptomi hadműveleteket, és aggódásának adott hangot, amiért sokan úgy gondolják, hogy a “nyugtalan” régiókban élő kopt keresztények még mindig számkivetettként, üldözöttként élnek. Az elnök meglátása szerint a kopt keresztények elleni támadásokkal az Iszlám Állam Egyiptom védelmét próbálja meggyöngíteni, és azt a látszatot keltik, mintha a keresztények nem élveznének azonos védelmet az ország túlnyomó részével. Arra figyelmeztetett, hogy ez a mentalitás csak a széthúzáshoz vezethet, és emlékeztetett, hogy az Iszlám Állam elleni hadviselés eddig is számtalan egyiptomi rendőr és katona életébe került.

Esküdt ellenségüknek tartják a keresztényeket

A kopt keresztények a 90 milliós lakosságú Egyiptom 10 százalékát teszik ki, és jelentések szerint nemcsak az oktatásügyből, de a legfőbb állami pozíciókból is kiszorultak. A dzsihadisták és az iszlamisták azért gyűlölik őket, mert szerintük kulcsfontosságú szerepük volt Mohamed Murszi volt egyiptomi elnök 2013-as megdöntésében, és bosszúból megfogadták, hogy kiirtják a keresztény közösséget. Legutóbb decemberben csaptak le egy kopt templom hívőire, mikor egy robbanószerkezetet viselő férfi 29 imádkozó keresztény életét oltotta ki Kairóban.

Közel félezren érkeztek, még többen jöhetnek

Négyszázötven kopt keresztény menekült el az egyiptomi vallási kisebbség tagjai ellen elkövetett gyilkosságokat követően a Sínai-félsziget forrongó északi részéről, el-Arisból és környékéről a Szuezi-csatorna partján fekvő Iszmailíja városába – közölte Kirillosz Ibrahim tiszteletes, az iszmailíjai kopt egyház illetékese vasárnap.

“Nehéz felmérni, hogy jönnek-e még családok. Minden attól függ mennyire rossz a helyzet. Abban reménykedünk, hogy mindez nem tart sokáig” – mondta Kirillosz. Hozzáfűzte: az egyiptomi kormány segítségével sikerült elszállásolni az otthonaikból elmenekült embereket.

Orientalista.hu – (Hirado.hu,  Deutsche Welle)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑