Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2016. 01. 11.

Kiderült, hogy az “éhező kis szíriai Mona Lisa” valójában libanoni

2016. 01. 11.

“Szíria Mona Lisája”, ez az a név, amit néhány közösségi média oldal adott a “lerongyolt”, “éhező” és hajléktalan lánynak az “ostromlott” Madaya városból, hozzátéve egy további hazugságot az eddigi hamisításokhoz és félreinformáláshoz. – közölte a SANA szíriai hírügynökség.

Az új hamisító média kampányukhoz keresve egy hőst, ezúttal Madaya várossal kapcsolatban, a szaúdi Al-Arabiya és a katari Al-Jazeera TV csatornáknak csak a képarchívumaikban kellett kutatni és kiválasztani egy fotót egy szegény és csinos kislányról és bemutatni, mint annak az áldozata, amit ők a “város ostromának” neveznek.

Természetesen sok más “hajléktalan” és “éhező” hős és heroin függő szerepel a két TV csatorna és más arab, valamint külföldi, terroristákat fedező média Szíriáról költött sztorijaiban, akik különböző nem szíriai személyek és képeiket a világ más-más részeiből gyűjtötték össze.

Egyszerre hirtelen “Szíria Mona Lisájának” képei, aki valójában egy libanoni állampolgár, a neve “Maraina Jusszef Mazeh”, örült gyorsan elterjedtek az interneten, hogy rámutassanak a Damaszkusztól északnyugatra fekvő Madaya város állítólagos “ostromára”.

Meglepetten és sokkolva, amiatt ami történt, Mariana családja kifejezte felháborodását és sértettségét különböző libanoni média kiadványokban, amelyeknek a képviselői felkeresték őket a dél-libanoni Teir Falszijeh városban lévő otthonukban, ahol Mariana él.

Az érintett vahabita média csatornáknak nem ez volt az első ilyen hamisítási ügyük Mariana képével.

Ugyanilyen trükköt használtak 2013-ban, amikor az Al-Arabiya csatorna és más honlapok egy 7 éves gyereket mutattak be szíriai hajléktalan lányként, aki rágógumit árul lakóhelyükről elüldözött szíriaiaknak a jordániai Al-Zaatari táborban.

Ami valójában vele történt az volt, hogy a nagybátyjával úton voltak hazafelé egy boltból ahol egy csomag rágógumit vásároltak. Mariana a család számára készült fotókon pózolt, amelyeket a nagybátyja készített és osztott meg a Facebook oldalukon.

Mazeh úr elmondta a libanoni TV csatornáknak, hogy a család nagyon megharagudott és értesítette az érintett a média oldalakat, hogy a fotónak semmi köze nincs ahhoz az összefüggéshez, amit az Al-Arabiya láttatni akart.

Mazeh úr azzal folytatta, hogy több mint két évvel a korábbi incidens után a család meglepődött, hogy újra használták a fotójukat ezúttal úgy mutatva be Marianát, mint egy lányt Madaya városból, akinek az ostrom miatti feltételezett, lesoványodott hasonmását csatolták a cikkhez.

“Még egyszer újra elmondjuk, nem arról szól az ügy.” – idézték Mariana nagybátyját.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

Back to Top ↑