Cadmus fordítás Cadmus
Pakisztán

2016. 11. 07.

Kifutón Mukhtar Mai a pakisztáni nők szószolója (videó)

2016. 11. 07.

A pakisztáni divathétről most sem hiányozhatott Saira Rizwan vagy a Deepak n Fahad duó pazar kollekciója, ám a szervezők ezúttal egyértelműen kiálltak a nők jogaiért.

Rozina Munib ugyanis meghívta Mukhtar Mait, akit 2002-ben egy pakisztáni falu elöljárói utasítására büntetésként megerőszakolt egy banda.

Mai ahelyett, hogy a szégyen miatt öngyilkosságot követett volna el, feljelentette bántalmazóit. Az ügy 2011-ben eljutott a Legfelsőbb Bíróságig, ahol a hat vádlottból ötöt felmentettek, a nőt pedig hazugnak nevezték.

Az ügynek azonban nincs vége, még tart a bírósági felülvizsgálat, ami reményt nyújthat a pakisztáni nőknek.

Rozina Munib a bemutató végén felvitte magával a színpadra Mukhtar Mait.

– Azt akartam, hogy hogy a nők tudják, hogy ha bántalmazzák őket, ne titkolják el, és ne fedezzék a felelősöket. Ellenkezőleg. Le kell őket leplezni, mert nekik van takargatnivalójuk. Azért állok ki, mert ez egy gyakori probléma, szinte minden családban előfordul – magyarázta Rozina Munib.

Mukhtar Mai alapított egy női szervezetet, és írt egy könyvet A becsület nevébencímmel.

– Eddig mindenki azt mondta, hogy a nők nem hallatják a hangjukat. Most azonban láthatják, hogy a nők kiállnak és harcolnak a jogaikért. Azoknak az asszonyoknak a szószólója akarok lenni, akik hozzám hasonló helyzetben vannak. Minden egyes lépésemmel őket akarom szolgálni. Mert azon, ami történt, már nem változtatok, ám küzdhetek a jövő nemzedékért – nyilatkozta Mukhtar Mai.

Orientalista.hu – Euronews

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑