Cadmus fordítás Cadmus
Tunézia

2016. 01. 25.

Kijárási tilalmat vezettek be Tunéziában

2016. 01. 25.

Nem jött be az „arab tavasz” Tunéziának sem – öt évvel azután, hogy az országban megdöntötték a törvényes elnök, Zine el Abidine ben Ali uralmát, országszerte tüntetések sokasága robbant ki, amelynek oka leginkább az országban hatalmas méretűvé vált munkanélküliségre vezethető vissza. A Habib Asszed által vezetett kormányzat négy napig viselte a demonstrációkat, utána pedig kijárási tilalmat vezetett be.

„A helyzet csillapodik. Egy gazdasági problémáról van szó, amely a munkanélküliséggel függ össze. Ez a legfőbb kihívás a kormányunk számára, de van megoldásunk rá. Ugyanakkor, varázspálcánk nincs, egyik pillanatról a másikra nem tudjuk megoldani a munkanélküliséget.” – nyilatkozta a tuniszi elnök, aki szerint a hatóságok urai a helyzetnek.

A zavargások Kasserine régióban, a legszegényebb területen kezdődtek el, azután, hogy egy fiatalember nagyfeszültségű árammal ölte meg magát amiatt, hogy nem kapott meg egy kormányzati állást.  A megmozdulások azonban gyorsan átterjedtek az egész országra, köztük a fővárosra is. Az események során üzleteket fosztottak ki és számos autót is felgyújtottak. A demonstrálók szerint a vidéket a kormányzat teljesen magára hagyta.

Az egyik tüntető, Leila Omri, akinek a fia munkanélküliként tengeti az életét, pedig egyetemi diplomája van, így nyilatkozott, felháborodottan: „Mi talán nem vagyunk tunéziai állampolgárok? Négy éve csak küzdünk, nem kérünk sokat, de megküzdünk a gyermekeink jövőjéért! Már eddig is sokat küzdöttünk érte…”

Tunézia egyébként az az ország, amelyet a nyugati propagandisták arra használnak fel, hogy igazolják az „arab tavasznak” nevezett vérfürdő jogosságát, ugyanis ebben az országban viszonylag békés mederben ment végbe a rendszerváltás, és stabil, „demokratikus” kormányzat jött létre. Ugyanakkor így, öt év után azt látni, hogy a demokrácia nemhogy megoldást hozott, hanem inkább rontott az ország állapotán: a gazdaság stagnál, a munkanélküliség az egekben van, és az országban egyre erősebben jelen vannak az iszlamista csoportok is, amelyek merényleteikkel elriasztják a turistákat, megfosztva ezzel az országot az egyik legfőbb bevételi forrásától.

Orientalista.hu – Crusader

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑