Cadmus fordítás Cadmus
Törökország

2016. 03. 15.

Kijárási tilalom és letartóztatások Törökországban

2016. 03. 15.

Törökországban még mindig nem vállalta egyetlen szervezet sem a vasárnap esti ankarai merényletet.

A török rendőrség szerint a Kurdisztáni Munkáspárt egyik aktivistája, egy fiatal nő robbantott föl maga alatt egy autót a török főváros egy forgalmas csomópontján, egy autóbuszmegállóban. Nagyon valószínű, hogy vele volt a terrorszervezet egy másik tagja, egy török férfi is.

A robbanás hatalmas volt – 37 ember a helyszínen meghalt, 125 sebesült került kórházba, köztük többen válságos állapotban.

A helyszínelők azt mondják, hogy a merénylők ugyanolyan típusú robbanószert használtak, amilyet a múlt hónapban, amikor egy katonai konvojt támadtak meg. A robbanószer közé rengeteg szöget és csapágygolyót tettek, hogy még pusztítóbb legyen. Azt a támadást egy kurd fegyveres csoport vállalta.

A vasárnap esti ankarai merénylet után a hatóságok kijárási tilalmat rendeltek el az ország délkeleti, főleg kurdok lakta részében, ahol több mint fél éve ostromolják kormánycsapatok a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) állásait.

Hétfő reggelre négy ember került őrizetbe Şırnakban. Állítólag ott vették azt a kocsit, amelyet aztán felrobbantottak Ankarában vasárnap. A török légierő a PKK 18 állását támadta hétfőn Irak északi részén.

Ankara szerint a Törökországban kiéleződött erőszak összefüggésben áll a szíriai háborúval. A kurd fegyveresek bár szembeszállnak az Iszlám Állam nevű terrorszervezet dzsihadistáival, ugyanakkor szakadár céljaik vannak a törökországi kurd területeket illetően.

A kurdbarát Demokratikus Néppárt (HDP) vezetője, Selahattin Demirtas úgy fogalmazott, hogy a török bombázások kegyetlen, vad támadások, amik nem terroristák ellen irányultak, hanem civileket öltek meg, ezért ez állami terrorizmus.

A feszültséget tovább gerjeszti, hogy a két fél álláspontja továbbra is ellentétes.

Az erőszakos akciók és katonai műveletek sorát növekvő aggodalommal figyeli az Egyesült Államok.

Washington terrorszervezetként tekint a Kurdisztáni Munkáspártra (PKK), miközben a szíriai kurdok fontos szövetségesek az önmagát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet ellen. Az iraki kurd Peshmerga erők számára légitámogatást biztosítottak a dzsihadista fegyverek elleni harcokban.

A dél-törökországi, észak-iraki és szíriai régióban romló helyzet egyre bonyolultabbá teszi az eddig szövetséges erők viszonyait is.

Orientalista.hu – Zenobia

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑