Cadmus fordítás Cadmus
Ukrajna

2022. 09. 12.

Kijev: elkezdődött a háború harmadik szakasza

2022. 09. 12.

Oroszország Ukrajna elleni háborújában elkezdődött a harmadik szakasz, az ellentámadás – mondta Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak (FAZ) a német lap hétfői jelentése szerint.

A FAZ hírportálján közölt összeállítás szerint a miniszter kifejtette, hogy a február 24-én kitört háború első szakasza sokként volt jellemezhető, a második pedig az “egyensúly kialakulása az oroszok és köztünk, a frontvonal stabilizálódása, valamint az orosz ellenállóképesség felmérése a részünkről”.

A Harkiv és Herszon térségében elért harctéri sikerek azt jelentik, hogy elkezdődött a harmadik szakasz, az ellentámadás – mondta Olekszij Reznyikov.

Hozzátette, hogy az utóbbi napok fejleményei alapján “hólabdahatásra” számít, amelynek révén valószínűleg “hamarosan megfutamodik a világ második legnagyobb hadserege”.

Kijev céljairól kiemelte, hogy helyre kell állítani Ukrajna 1991-es határait – vissza kell szerezni az Oroszországhoz csatolt Krím félszigetet, valamint a keleti Donyec és Luhanszk megye teljes területét – és újra kell indítani a belföldi és nemzetközi légi közlekedést.

Szükség van egy “világos menetrendre is arról, hogy az oroszok miként fizetnek jóvátételt, és hogy hogyan kell megtorolni a háborús bűncselekményeket” – tette hozzá az ukrán védelmi miniszter.

Mint mondta, az elszámoltatás nem korlátozódhat Vlagyimir Putyin orosz elnökre, mert az orosz lakosság többsége támogatja a háborút, vagyis egy “kollektív Putyint” alkot.

A háborús bűncselekmények elkövetőinek felelősségre vonása azért is fontos, mert “az oroszok nem repülnek majd Elon Muskkal az űrbe, hanem nemzedékekig a szomszédaink maradnak” – fogalmazott Olekszij Reznyikov.

Az ukrán hadsereg szerint több mint húsz települést foglalt vissza 24 óra alatt

Az ukrán csapatok a hadsereg hétfői bejelentése szerint egy nap alatt több mint 20 települést foglaltak vissza az orosz erőktől a kelet-ukrajnai Harkiv, illetve Donyeck térségében.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap esti beszédében megerősítette, hogy a hadsereg elfoglalta a Harkiv megyében található, stratégiai fontossággal bíró Izjumot, amelynek bevételéről a napokban már több videofelvétel is felkerült az inernetes közösségi oldalakra.
Zelenszkij méltatta a napokban elért hadi sikereket, s hangoztatta, hogy a télen az ukrán hadsereg további területeket szerezhet vissza, amennyiben újabb fegyverekhez jut.

Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka arról számolt be, hogy a hadsereg már több mint 3000 négyzetkilométernyi területet szerzett vissza szeptemberben.

Az ukrán vezérkar friss közlése szerint az orosz csapatok kiürítették a Luhanszk megyei Szvjatov települést.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑