Cadmus fordítás Cadmus
Ukrajna

2022. 10. 28.

Kijev kazettás bombákat kért az Egyesült Államoktól

2022. 10. 28.

Ukrán tisztviselők nyomást gyakorolnak az Egyesült Államokra, hogy szállítson kazettás lőszereket az Oroszország elleni harchoz – jelentette a Foreign Policy. A Pentagon olyan régi lövedékekből álló készleten ül, amelyeket sok más nemzet betiltott, de az USA nem.

“Folyamatosan új lövedékeket kérünk, amelyek nagyobb hatótávolságúak és robbanékonyabbak” – idézett a magazin egy ukrán katonai tisztviselőt, aki névtelenséget kérve nyilatkozott. “Szükségünk van rájuk, hogy elpusztítsuk az orosz erődítményeket a területünkön”.

A kiadvány beszámolója szerint Kijev körülbelül egy hónapja kezdte el ezeket kérni, mivel saját, szovjet gyártmányú tüzérségi ágyúi elhasználódtak, és át kell térni a NATO-lövedékekre – írta meg az Orosz Hírek.

A jelentés szerint Ukrajna DPICM-eket, vagyis kettős célú, továbbfejlesztett hagyományos lőszereket kért, amelyek különböző NATO-kaliberekben készülnek, és különböző típusú, személy- és páncéltörő szerepre szabott szubmuníciót tartalmaznak – innen a “kettős célú”.

A legtöbb más típusú kazettás lőszerhez hasonlóan ezek is ellentmondásosak, mivel használatuk során fel nem robbant szubmuníció maradhat hátra, amely veszélyt jelent a polgári lakosságra. A kazettás bombákról szóló 2008-as egyezmény (CCM), amelyet a legtöbb uniós tagállam aláírt, tiltja az ilyen típusú fegyvereket. Ukrajna és az USA (valamint Oroszország) azonban nem írta alá ezt.

A Human Rights Watch (HRW) szerint Washington 2017-ben visszavonta a kazettás bombák használatának mellőzésére tett ígéretét, de továbbra is fenntartja a kazettás bombák exportjának tilalmát. A Pentagon a GPS-irányítású lőszerek javára váltott le azokat, és nagyszámú ilyen típust tart a készletében.

A Foreign Policy jelentése szerint egyesek a Capitol Hill-ben frusztráltak amiatt, hogy Washington nem tud kazettás lövedékeket küldeni Ukrajnába.

“Az ukránok azt mondják: ‘Önöknek megvannak ezek a fegyverek, amelyeket kifejezetten az olyan típusú fenyegetésre terveztek, amivel szembenézünk – miért nem kaphatjuk meg őket’?”.

Több jelentés is született arról, hogy Kijev szovjet kazettás fegyvereket vetett be lakott területek ellen, mind azelőtt, mind azután, hogy Moszkva csapatokat küldött az országba. A közelmúlt egyik legsúlyosabb incidense márciusban történt, amikor egy kazettás rakétával töltött Tocska-U rakéta több mint 20 embert ölt meg és több tucatnyit megsebesített Donyeckben. Kijev tagadta a felelősséget a támadásért.

Ukrán védelmi miniszter: Ukrajna a nyugati fegyverek tesztpályája

Az ukrajnai konfliktus lehetőséget ad a nyugati fegyvergyártóknak arra, hogy megnézzék, mely termékek teljesítenek a legjobban az Oroszország elleni valódi harcban – mondta az ország védelmi minisztere.
“Ebben a háborúban Ukrajnában van egy harci tesztpályánk” – magyarázta Olekszij Reznyikov.

“NYOLC KÜLÖNBÖZŐ 155 MM-ES TÜZÉRSÉGI RENDSZERÜNK VAN A TEREPEN … ÍGY EZ OLYAN, MINT EGY VERSENY A RENDSZEREK KÖZÖTT”, HOGY MELYIK BIZONYUL A LEGJOBBNAK.

A megjegyzések a Politico című lapnak adott, kedden megjelent interjúban hangzottak el. A tesztpálya ötletét korábban Reznyikov helyettese, Volodimir Gavrilov fogalmazta meg, aki azt állította, hogy egyes amerikai védelmi vállalkozók Ukrajnában vetik be prototípusaikat.

Kijev arra számít, hogy a NATO-tagoktól még évekig folyik katonai segély az országba, és ebből még több hasznot akar húzni – mondta Reznyikov. Ukrajna például Lengyelországgal, Nagy-Britanniával vagy Németországgal közös vállalatokat indíthatna fegyverek gyártására.

“UAV (pilóta nélküli légi jármű) iparágat kell kifejlesztenünk, nemcsak a légi drónok számára, hanem a szárazföldön és a tengeren is, mert ez a jövő” a hadviselésben – jegyezte meg.

Szkeptikusan nyilatkozott azokról a korlátozásokról is, amelyek alapján Ukrajna támogatói fegyvereket szállítanak Kijevbe. Az Oroszországgal való konfliktus kibontakozásával az Egyesült Államok és szövetségesei többször is átgondolták korábbi döntéseiket, hogy nem küldenek nehezebb fegyvereket – mutatott rá a védelmi miniszter.

“Nagyon optimista vagyok, hogy a jövőben lehetőségek között vannak az Abrams harckocsik, és biztos vagyok benne, hogy vadászgépek, mint az F-16-osok, F-15-ösök vagy a svédországi Gripenek is lehetségesek lesznek” – mondta.

Washington kezdetben vonakodott halált okozó segítséget nyújtani Ukrajnának, attól tarva, hogy Oroszország ezt eszkalációnak tekintené, de fokozatosan meggondolta magát, és egyre kifinomultabb fegyvereket szállít, amit Reznyikov kedvező tendenciának tart.

Nyugati tisztviselők az ukrán pilóták kiképzésével és a vadászgépek karbantartásával kapcsolatos logisztikai problémákat említették az okok között, amiért Ukrajna nem kaphat F-16-osokat vagy F-15-ösöket. Médiajelentések szerint azonban Kijev hosszú távon megkaphatja őket.

Reznyikov szerint az európai NATO-szövetségesek az Egyesült Államokra tekintenek segélyezési döntéseikben, így Washingtonon múlik, hogy emelje a tétet.

“Miután az első Abrams [megérkezik], biztos vagyok benne, hogy Leopárdokat, Marderseket és más típusú nehéz páncélozott járműveket, például harckocsikat kapunk” – mondta a hírügynökségnek.

Az USA által legutóbb Ukrajna számára kijelölt fegyverek között szerepelnek a NASAMS légvédelmi rendszerek. Washington állítólag azt is fontolgatja, hogy elküld néhány régi, felhalmozott HAWK föld-levegő rakétát, hogy megnézze, még mindig hatékonyak-e.

Orosz Hírek

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑