Cadmus fordítás Cadmus
Gazdaság

2017. 03. 18.

Kína betölti a Szíria külkereskedelmében keletkezett űrt

2017. 03. 18.

Kína mozgatja a szíriai gazdaság megmaradt rugóit. A háború miatt az Európa Unió szankciókat vezetett be az az egész ország ellen, a még működő szíriai vállalatok egy része ezért fordult az ázsiai ország felé nyersanyagért és technológiáért.

Egy hamai cipőgyár például már nem Olaszországból, hanem Kínából importál nyersanyagot és gépeket.

A gyár társtulajdonosa, Abdul al-Mudi azt mondta, hogy tulajdonképpen már csaknem hét éve hozzák Kínából a cipőkhöz szükséges alapanyagot és a gépeket, minderre az érvényben lévő európai szankciók miatt van szükség.

A dolgozók átképzésére kínai szakemberek is érkeztek Hamába.

Hama valaha Szíria harmadik legfontosabb ipari városa volt Damaszkusz és Aleppó után. Mivel két utóbbiban a harcok súlyos károkat okoztak, Hama lépett elő a legnagyobb működő ipari központtá.

– A kínai vállalatok számos eszközzel ellátják Szíriát. Kína adta a legtöbb segítséget Szíria ipari fejlődéséhez, gyakorlatilag segít újraépíteni az ipart, hogy az ország egyszer újra fejlődésnek induljon – mondta a helyi kereskedelmi kamara tagja, Muaz Haluf.

Szíria teljes külkereskedelmének már 80 százalékát Kínával bonyolítja. A szorosabb gazdasági együttműködésről Peking és Damaszkusz legutóbb tavaly júliusban tárgyalt. Akkor megállapodtak abban is, hogy Kína segít az ország újjáépítésében.

A hamai cipőgyár termékeit a belföldi értékesítés mellett Jemenbe, Líbiába, Szudánba, Libanonba és Irakba is exportálják.

Kínának főleg az „egy övezet, egy út” stratégiája miatt van szüksége Szíriára. Ennek lényege, hogy az egykori Selyemúthoz hasonlóan Peking létrehozna egy eurázsiai infrastrukturális és kereskedelmi hálózatot, amellyel az övezetben fekvő országok gazdaságát összekapcsolhatnák, vagyis Kínát Dél-Ázsiával, Közép-Ázsiával, a Közel-Kelettel és Európával. A szíriai konfliktus azonban komoly akadályt jelent Peking terveinek megvalósítása előtt.

Orientalista.hu – Euronews

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑