Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2016. 01. 22.

Kína fokozza a kínai-szaúdi átfogó stratégiai partnerséget

2016. 01. 22.

Xi Jinping kínai elnök kedden Rijádban találkozott Mohammed bin Salman szaúd-arábiai helyettes koronaherceggel. A felek szerint a Kína és Szaúd-Arábia közötti kapcsolatok magasabb szintre emelése ellenállhatatlan trend alapján valósult meg – írta a CRI.

A kínai-szaúdi kétoldalú kapcsolatok átfogó stratégiai partnerségi szintre emelését Xi Jinping és Salman bin Abdulaziz Al Saud király aznap korábban közös közleményben jelentették be. Xi Jinping, Mohammed bin Salman szaúd-arábiai helyettes koronahercegnek elmondta, hogy a kapcsolatok magasabb szintre emelése a két ország közötti kapcsolatok új szakaszának kezdetét jelenti.

A kínai fél kész növelni a két ország közötti olajkereskedelmet, továbbá kész megvitatni és támogatni a bilaterális együttműködéseket az újenergia, a tiszta energia, a nukleáris energia és a biztonság területén, közölte Xi Jinping kínai elnök.

Xi elmondta, hogy Szaúd-Arábia az „Övezet és út” kulcsfontosságú találkozási pontjánál fekszik, a két országnak meg kell vitatni a fejlesztési stratégiájuk összehangolását, továbbá aktívan részt kell venniük a Közel-Kelet és az öbölrégió interkonnektivitásának és interkommunikációjának fejlesztésében.

Salman üdvözölte Xi Jinping történelmi látogatását Szaúd-Arábiában és közölte, hogy a két ország hasonló álláspontot képvisel a fontos globális kérdésekben és számos közös érdekük van.

Orientalista.hu

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑