Cadmus fordítás Cadmus
Amerika

2023. 06. 26.

Kína katonai támaszpontot épít Kubában

2023. 06. 26.

A kínai kormány jelenleg egy katonai kiképző bázis létrehozásáról tárgyal Kubával. Az amerikai Wall Street Journal máris aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy ezzel a kínai hadsereg nagyon is közel kerül az Egyesült Államok partjaihoz.

Az amerikai híroldalak szerint az ezzel kapcsolatos kétoldalú tárgyalások már előrehaladott állapotban vannak és Anthony Blinken amerikai külügyminiszter múlt heti pekingi látogatásán is szóba került a kínai katonai bázis ügye. Bliken a kínai kormány képviselőinek is elmondta, hogy Washingtont aggasztja a kínai hadsereg és hírszerzés kubai jelenléte.

Az amerikai külügyminiszter hazatérve a sajtó számára elmondta, hogy folyamatos figyelemmel kísérik Kína tevékenységét Kubában, továbbá mindent megtesznek az amerikai érdekek védelme érdekében.

Néhány nappal az amerikai-kínai tárgyalások előtt Joe Biden amerikai elnök arról beszélt, hogy a kínai hadsereg már 2019 óta jelen van Kubában.

A Wall Street Journal korábban egy cikkben beszámolt a kínai kormány ún. ,,141-es Projektjéről,, melynek értelmében Kína kiterjeszti a katonai jelenlétét a világ több pontján. Éppen ezért amerikai képviselők sürgették, hogy ismét szükség lenne az Egyesült Államok és Kína közötti katonai kommunikációs vonalak újraindítására, ugyanis az ilyen jellegű kapcsolattartás már évekkel ezelőtt megszakadt.

Az amerikai média szerint a két hadsereg közötti kommunikáció azért is fontos lenne, mivel a tajvani helyzet miatt jelentősen kiéleződtek az ellentétek Kína és az Egyesült Államok között.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Global Voice 24)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑