Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2019. 03. 15.

Kína megakadályozta, hogy a kasmíri támadás elkövetője felkerüljön az ENSZ feketelistájára

2019. 03. 15.

Kína szerdán megakadályozta, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának egy szankciós bizottsága feketelistára tegye a Dzsaish Al-Mohamed (Mohamed hadserege) nevű iszlamista csoport vezetőjét. Ez a csoport vállalta a februárban Kasmírban végrehajtott robbantásos merényletet, amely miatt kiéleződött a feszültség India és Pakisztán között.

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország fordult az ENSZ Biztonsági Tanácsának Iszlám Állammal és al-Kaidával foglalkozó szankciós bizottságához, hogy intézkedéseket hozzon a Dzsaish Al-Mohamed vezetője, Maszúd Azhar ellen. A felvetés célja az volt, hogy Maszúd Azhar kerüljön fel az ENSZ szankciós listájára, amely fegyverembargót, utazási tilalmat és vagyonbefagyasztást rendel el a rajta szereplők ellen.
A felvetésről az ENSZ szankciós bizottsága nem tudott döntést hozni, ugyanis Kína további gondolkodási időt kért. Peking nem indokolta meg a halasztást, ezzel azonban bizonytalanná vált a kérelem helyzete.

India csalódott a döntésben, az országban a közösségi médiában máris a kínai termékek bojkottját követelik. Az Egyesült Államok szerint ez ellentmond azoknak a – Kínával közös – céloknak, amelyek a régió békéjének és stabilitásának megteremtését célozzák.

Az Egyesült Államok indiai nagykövetsége csütörtökön kiadott közleményében hangsúlyozza, hogy Washington a szankciós bizottsággal együtt továbbra is azon fog dolgozni, hogy a szankciós lista naprakész és hiteles legyen.

Az indiai külügyminisztérium szerda esti közleménye szerint mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a terrorista vezetők, akiknek közük volt a támadáshoz, bíróság elé kerüljenek.

Kína már korábban, 2016-ban és 2017-ben is megakadályozta, hogy a szankciós bizottság lépéseket tehessen Azhar ellen.

India és Pakisztán függetlenné válása óta egyaránt magának követeli a jelenleg megosztott Kasmír egész területét.

Február 14-én Kasmírban egy autópályán haladó félkatonai gépkocsioszlopot pokolgépes támadás ért. A merényletben legkevesebb 40 ember halt meg, az elmúlt évtizedek során ez volt a legvéresebb támadás, mely fokozta a feszültséget India és Pakisztán között.

Újjáéledtek az India és Pakisztán közötti diplomáciai kapcsolatok

A tárgyalás az indiai-pakisztáni határon lévő Attari város határátkelőjénél zajlott.

Az indiai külügyminisztérium szóvivőjének közlése szerint a megbeszélésen szó volt egy biztonságos “folyosó” és egy új határátkelő megnyitásáról, ami lehetővé tenné az Indiában élő szikhek számára, hogy meglátogassanak egy pakisztáni szentélyt.

Szikhek mindkét országban élnek, de a két állam közötti feszültségek gyakran megnehezítik számukra a vallási szentélyek felkeresését. Az egyik legfontosabb szikh szentély Pakisztán keleti részén található.

A pakisztáni külügyminisztérium szóvivője úgy fogalmazott, a mostani kezdeményezés célja, hogy “az ellenségeskedésből barátság legyen”.

A múlt hónapban elkövetett kasmíri robbantás majdnem háborút robbantott ki a két, atomfegyverekkel rendelkező ország között.

India és Pakisztán függetlenné válása óta több háborút is vívott Kasmír megszerzéséért, ám a konfliktust több mint hetven éve nem sikerült megnyugtatóan rendezni. A két ország egyaránt magának követeli a jelenleg megosztott Kasmír egész területét. Az indiai uralom ellen 1989 óta harcolnak lázadók.

Magyar Hírlap, MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑