Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2021. 12. 04.

Kína segítségét kérik, az iszlamisták ellen harcoló afrikai országok

2021. 12. 04.

A régióban ugyanis erősen megvetették a lábukat az Al-Kaida és az Iszlám Állam helyi szervezetei, valamint a különböző lokálisan kialakult dzsihadista milíciák, amelyek olykor több tucat vagy akár 100 feletti halálos áldozatot követelő vérfürdőket rendeznek – Liner.hu.

A terrorcselekményeket elsősorban Burkina Fasóban, Nigerben és Maliban szokták elkövetni, e három ország hármashatárán fekvő Tillaberi régió az erőszak epicentrumának nevezhető. Az erőszak azonban folyamatosan terjed, már Nigériában és Kamerunban is követtek el terrorcselekményeket ezek a szervek.

Látszólag végeláthatatlan az erőszak a Száhel-övben, ugyanis kis túlzással heti jelleggel történnek brutális mészárlások. Ez a helyzet igazán 2012-től szabadult el, amikor Maliban a tuaregek lázadását teljesen elcsaklizták a dzsihadisták, melyről itt írtunk részletesebben.

A helyieknek már nagyon elege van az értelmetlen erőszakból, a régió nyugodtabb államai pedig aggódnak, hogy esetleg az ő területükre is beteheti a lábát a brutalitás. Nem véletlen tehát, hogy Szenegál külügyminisztere is aggodalmát fejezte ki.

A teljes és eredeti írást itt olvashatják el.

 

Megosztom:

, , , , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑