Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2015. 05. 30.

Kína tiltakozik az USA provokatív viselkedése miatt

2015. 05. 30.

Tudósítónk jelentése szerint az amerikai védelmi tárca szóvivője a napokban ismételten kijelentette, hogy az Egyesült Államok folytatni fogja a felderítői tevékenységet a Nansha-szigetek közelében az átrepülés és a navigáció szabadságának fenntartása érdekében.

Ezzel kapcsolatban Hua Chunying kínai külügyi szóvivő kijelentette, hogy Peking tiltakozik a Dél-kínai-tengeren végzett amerikai felderítői tevékenység miatt, és az Egyesült Államok lépését provokatívnak nevezte. Peking provokációval vádolta meg Washingtont, és hivatalosan is tiltakozott az Egyesült Államoknál amiatt, hogy kémrepülőgépével átrepült a Dél-kínai-tenger egy része felett, amelyek Kína ellenőrzése alatt állnak, és amelyeken mesterséges szigetfeltöltést végeznek.

A kínai külügyminisztérium „határozott elégedetlenségének” adott hangot a provokatív lépés miatt. Hua Chunyying szóvivő közölte, hogy Washingtonnál formálisan is panaszt tettek, és tiltakoztak azt Egyesült Államok „provokatív viselkedése” miatt.

Arra sürgette az Egyesült Államokat, hogy vessen véget „felelőtlen cselekedeteinek”, és egyúttal kijelentette: „a szabad hajózás és repülés semmilyen értelemben nem jelentheti azt, hogy külföldi államok hadihajói, vagy katonai repülőgépei figyelmen kívül hagyhatják más országok törvény adta jogait, a repülés és a hajózás biztonságát”.

„Kína továbbra is szoros figyelemmel kíséri az eseményeket az érintett területen, és megteszi a szükséges lépéseket, hogy ne sérüljön a kínai szigetek biztonsága, ne történjenek balesetek sem a tengeren, sem a levegőben” – jelentette ki a külügyminisztérium szóvivője.

Orientalista.hu – Tia (CRI)

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑