Cadmus fordítás Cadmus
Törökország

2016. 01. 20.

Kinek volt útjában az örmény Hrant Dink Törökországban?

2016. 01. 20.

A meggyilkolt újságíróra, az örmény származású török Hrant Dinkre emlékeztek sok százan kedden Isztambulban.

A férfit saját lapjának szerkesztősége, az Agos épülete előtt lőtte le egy nacionalista diák kilenc évvel ezelőtt.

A diákot elítélték, de sokak szerint a valódi bűnösök azóta sem kerültek elő. Úgy tudni, hogy Dinket többször is halálosan megfenyegették, de ezt nem vette komolyan a rendőrség.

Az egyik tüntető kedden Isztambulban azt mondta, hogy Dink képes volt áthidalni a szakadékot a törökök és az örmények között. Ezért nem szabad őt elfeledni soha.

Hrant Dink, akit polgárjogi aktivistaként is tisztelnek, övéivel is szembe ment, amikor hasztalannak nevezte a mozgalmakat, amelyek a múlt század eleji örmény népirtást akarják elismertetni Ankarával.

Az emlékgyűlésen ott volt a kurdbarát török Demokratikus Néppárt társelnöke, Selahattin Demirtaş is.

A kilenc éve meggyilkolt Hrant Dink ügyvédje azt mondja, hogy 2014-ben egy aránylag hatékony eljárás indult Dink ügyében, amiben jelentős szerepet játszott az Emberi Jogok Európai Bírósága. Ez jócskán megkésve történik, kilenc év telt el a gyilkosság óta, de a lényeg, hogy sikerült előre lépni – mondja a törökországi örmény újságíró, a kilenc éve meggyilkolt Hrant Dink ügyvédje Isztambulban, ahol hívei, barátai és politikai szövetségesei gyűltek össze az emlékére kedden.

Szigorú biztonsági intézkedések mellett zajlott a megemlékezés tekintettel a minapi isztambuli merényletre. Dink barátai és kollégái azt követelik, hogy derüljön fény végre a gyilkosság értelmi szerzőire.

Orientalista.hu – Euronews

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑