Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2016. 05. 27.

Kinevezték az új szentföldi ferences kusztost

2016. 05. 27.

Francesco Pattont egy hete nevezték ki a Szentföld új kusztosává. Az olasz ferences honfitársát, Pierbattista Pizzaballát követi a tisztségben, aki tizenkét évig vezette a szentföldi kusztódiát.

A Szentföldi Ferences Kusztódia a Szentföldön – tizenkét országban – működő ferences rendtartomány. A kusztos feladatköre azért is kiemelkedő, mivel 66 szent hely őrzése is a szerzetesek feladata.

Az új kusztost a ferences rend általános vezetése nevezte ki a Szentszék jóváhagyásával, a pápai rendtartás szabályai szerint, amelyek a szentföldi ferences rendtartomány működését szabályozzák.

Francesco Patton Olaszországban, Vigo Meanóban született 1963. december 23-án, az észak-itáliai Szent Antal Ferences Rendtartomány tagja. Az olasz mellett angol és spanyol nyelven beszél.

Első szerzetesi fogadalmát 1983-ban, örökfogadalmát 1986-ban tette le, 1988-ban szentelték pappá. Rómában, a Pápai Szalézi Egyetemen szerzett licenciátust kommunikációtudományból 1993-ban.

Számos szolgálatot látott el tartományában és a rendben egyaránt. Két alkalommal is általános titkára volt a ferences nagykáptalannak (2003-ban és 2009-ben), volt általános vizitátor (2003), 2010 és 2013 között elnöke volt az Olaszország és Albánia ferences rendtartományait tömörítő szervezetnek, a COMPI-nak (Conferenza dei Ministri Provinciali OFM d’Italia e Albania).

Számos renden kívüli megbízatása is van: tagja a trentói egyházmegye papi tanácsának, illetve az egyházmegyei pasztorális tanács titkárságának, a Trentói Teológiai Akadémia kommunikációtudományi docense, az egyházmegyei hetilap, rádió és a Telepace Trento televízió munkatársa.

Az elmúlt fél évben Várnai Jakab ferences szerzetes, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola rektora a ferences rendfőnök megbízásából vizitátorként bejárta a Szentföldi Kusztódia területét, így jelentős szerepet vállalt az új kusztos kiválasztásában. A vele készült interjúnkat hamarosan olvashatják honlapunkon.

Orientalista.hu – (Magyar Kurír, Vatikáni Sajtóközpont)

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑