Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2017. 09. 18.

Kirúgták mert leleplezte a titkos fegyverszállításokat a szíriai terroristáknak

2017. 09. 18.

Egy hős bolgár újságírónő leleplezte a titkos fegyverszállításokat Szíriába terroristáknak – kidobták munkahelyéről.

Diljana Tajtandzieva bolgár tényfeltáró újságírónő felfedezte, hogy főleg amerikai, izraeli és a balkáni országokból ottani fegyvergyártók termékeit több száz tonna számra csempészték szíriai terroristáknak diplomáciai járatokon, álcázva.

Exkluzív interjúban elmondta a perzsa Fars News Agency hírügynökségnek, hogy az azerbajdzsáni Silk Way Airlines diplomáciai engedélyt kapott, hogy több száz tonna fegyvert szállítson a világ különféle országaiba és azokat terroristák és lázadók kapták meg.

2016 decemberében meglátogatta a felszabadított szíriai Aleppo városát, ahol a terroristák kezében lévő földalatti raktárakban talált bolgár gyártmányú fegyvereket. Gyanakodni kezdett és kinyomozta, hogy azok bolgár gyárban készültek, és azokat utána legálisan exportáltak Szaúd-Arábiába, majd onnan a szíriai terroristáknak ment. További vizsgálata során kiderítette, hogy ez egy nagyobb nemzetközi rendszer kis része volt.

A diplomáciai járatokat nem ellenőrzik, azaz a Silk Way szabadon szállított több száz tonna fegyvert a világ minden tájára.

Ugyanakkor a diplomáciai repüléseknél az engedély kiadásához meg kell adni, hogy a veszélyes árucikkek esetében milyen típusokról és mennyiségről van szó.

Több ország felelős hatóságai azonban (Bulgária, Szerbia, Románia, Cseh Köztársaság, Magyarország, Szlovákia, Lengyelország, Törökország, Németország, Egyesült Királyság és Görögország) szemet húnytak e fölött.

A IATA szabályzata szerint katonai teher szállítása polgári gépeken tilos. Ezt a Silk Way Airlines úgy kerülte meg, hogy a helyi ügynökségeken át intézte a diplomáciai mentességet.

Amikor tényfeltárását megjelentette, a bolgár nemzetbiztonsági hivatal azonnal megindított egy vizsgálatot és Tajtandzieva szerződését rögvest felbontották, úgyhogy munkáját nem tudta folytatni.

Orientalista.hu – Lovasistvan.hu, Farsnews

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑