Cadmus fordítás Cadmus
Jemen

2017. 09. 13.

Kiszabadult a Jemenben elrabolt szalézi misszionárius

2017. 09. 13.

Kiszabadult az indiai szalézi misszionárius, Thomas Uzhunnalil atya, akit több mint 18 hónappal ezelőtt hurcolt el Jemenben egy csoport gerilla. A hírt az indiai média jelentette be, és eszerint a szalézi szerzetes jelenleg Muscatban, Ománban tartózkodik.

A hírt hivatalosan megerősítette Sushma Swaraj, indiai külügyminiszter a Twitteren küldött üzenetében: „Örömmel jelentem, hogy Tom Uzhunnalil atya megmenekült.”

Az ománi kormány megerősítette a hírt a szultánság információs szolgálatának weboldalán tett nyilatkozatában, miszerint a pap kiszabadítása után Muscatban tartózkodik, és fényképeket is közöltek róla.

Uzhunnalil atyát egy csoport fegyveres rabolta el 2016. március 4-én egy támadás során, amelyet a Szeretet Misszionáriusai által működtetett idősek otthonára mértek Adenben, Jemenben. A rajtaütés során 16 ember halt meg, köztük 4 nővér. Az emberrablókat még nem azonosították.

Eredetileg az indiai Kerala államból származó 59 éves Uzhunnalil atya elrablása idején már négy éve tartózkodott Jemenben, a szalézi misszióban, melyet a nagybátyja, Matthew Uzhunnalil atya alapított.

Szabadulásának híre gyorsan terjedt világszerte, nagy örömet okozva azok között, akik hónapok óta vártak a mai napra.

„Örömmel fogadom ezt a jó hírt” – mondta Mary Prema nővér az AsiaNews-nak.

Mary nővér, a Szeretet Misszionáriusai legfőbb elöljárója, akinek ádeni testvéreinél volt Tom atya káplán, hozzátette: „És dicsérjük Istent az ő irgalmasságáért. Mi soha nem adtuk fel a reményt, hogy egy nap Tom atya kiszabadul. Képét Teréz anya sírjára tűztük. A nővérek, a szegények és az emberek mindennap imádkoztak a kiszabadulásáért. Dicsőítjük Istent, és köszönetet mondunk mindazoknak, akik imádkoztak és fáradhatatlanul dolgoztak Tom atya kiszabadításáért.”

„Mindenekelőtt, kifejezzük a legmélyebb hálánkat Istennek, hogy ez az ügy szerencsésen végződött” – mondta Mgr. Thedore Mascarenhas, az Indiai Püspöki Konferencia főtitkára, a Fides hírügynökségnek.

„Az indiai püspökök nevében, akik minden igyekezetükkel azon voltak, hogy kiszabadítsák honfitársukat, kezdve a püspöki konferencia elnökével, Baselios Cleemis Thottunkal bíborossal – mondta Mgr. Mascarenhas -, köszönünk az indiai kormánynak minden erőfeszítést, amit Tom atya kiszabadításáért tett és különösen Narendra Modi miniszterelnöknek és Sushma Swaraj külügyminiszternek; Ferenc pápának, aki felhasználta minden befolyását; a dél-arab apostoli vikáriusnak, mons. Paul Hindernek, akivel az indiai püspökök állandó kapcsolatban voltak a megpróbáltatás idején; a szalézi rendfőnöknek és a Bengaluru Szalézi Tartománynak a türelmükért és a legmélyebb hitükért.”

Az ANS Nemzetközi Szalézi Hírügynökség legfrissebb jelentése szerint Tom Uzhunnalil atya jelenleg úton van Rómába, ahol egy szalézi közösségben tartózkodik majd, ahol lehetőség lesz az orvosi ellenőrzésre és a gondozására . “Roppant nagy örömmel és túlcsorduló érzelmekkel adunk hálát Istennek és mindazoknak, akik együttműködtek a kiszabadításában, másfél év után” – közölte nagy örömmel a hírt Francesco Cereda, a rendfőnök vikáriusa.

Orientalista.hu – Szaléziak.hu, ANS

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑