Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Lapszemle

2016. 12. 22.

Kitálalt a volt CIA-ügynök: Óriásit tévedtek Szaddammal kapcsolatban

2016. 12. 22.

Az Iszlám Állam nem tudott volna ilyen sikereket elérni, hogyha Szaddam Huszein maradt volna hatalmon – állítja John Nixon egykori CIA-ügynök, aki kihallgatta az iraki diktátort.

Nixon szerint a Nyugatnak meg kellene egyeznie azokkal a vezetőkkel, akiktől „irtózik”, hogy stabilizálhassa a Közel-Keletet. Ő volt az első CIA-ügynök, aki Szaddam Huszein 2003 decemberében történt elfogásakor jelentést adott.

A könyvében elmondja, milyen hatása volt az irkai inváziónak és Szaddam kivégzésének.

Ha Szaddam élne, nem lenne Iszlám Állam

„A kihallgatások során Szaddam mindent a feje tetejére fordított” – írta Nixon az egyik fejezetben, amit a Time és a Daily Mail is közzétett. Az egykori CIA-s azt állította, hogy ha Szaddam hatalmon maradt volna, akkor az Iszlám Állam ilyen mértékű térnyerése gyakorlatilag nem történt volna meg.

„Nem valószínű, hogy egy Iszlám Államhoz hasonló szervezet ilyen sikereket érhetett volna el egy ilyen elnyomó rendszerben, amit egy síita vezetésű bagdadi kormány irányít”

– olvasható a könyvben.

Az ex-ügynök úgy véli, Szaddam nagy veszélyt jelentett a virágzó dzsihadista mozgalmakra, amiket rendszeresen sikerrel tiport el. „Szaddam úgy érezte, hogy a szélsőséges iszlamisták jelentik a legnagyobb fenyegetést az uralmára és biztonságára, ezért gyökerestül irtotta őket” – fogalmazott Nixon.

szaddam-konyv

 

Megdőltek a mítoszok

A Szaddamot többször is kihallgató tiszt szerint az volt az egyik legnagyobb tévedése a titkosszolgálatnak, hogy azt hitte, az iraki diktátor be akarja vetni tömegpusztító fegyvereit.

„Sosem gondolkodunk el azon, hogy bevessük a tömegpusztító fegyvereket. Fel sem merült. Vegyi fegyvereket a világ ellen? Miért tennénk, ha ellenünk sem vetettek be ilyesmit?”

– reagált Szaddam az egyik kihallgatás során.

Nixon szerint az is téves feltételezés volt, hogy Szaddam számos dublőrt alkalmazott volna. A CIA elemzőjeként részletesen megvizsgálta a diktátor nyilvános szerepléseit, de egy ízben sem talált semmi gyanúsat.

Szaddam tagadta azt, hogy köze lenne a szeptember 11-ei merényletekhez, valamint azt is, hogy kapcsolatban állna Oszama Bin Ladennel.

Együttműködés az „utált” vezetőkkel

A CIA-s szerint együtt kellene működni azokkal a vezetőkkel, akiket utálunk, mert csak így lehet fenntartani a békét a Közel-Keleten. Nixon elmondta, „azt el kell ismerni, hogy fenntartotta az iraki nemzetet, ameddig hatalmon volt”. Hozzátette ugyanakkor, esze ágában sincs azt állítani, hogy Szaddam ártatlan volt, hiszen bizonyítékok vannak a gyilkosságaira, bebörtönzéseire és zsarolásaira.

Nixon szerint az elmúlt 13 év tükrében nem túlzás azt állítani, hogy jobb választás lett volna az iraki diktátort életben hagyni.

„Utólag jobb lett volna egy öregedő és kezelhető Szaddamot hatalomban tartani, mint elkeseredett küzdelmet folytatni életerős férfiakkal és nőkkel, akik az Iszlám Állam nevében gyilkolnak, hogy azt a 2,5 trillió fontot ne is említsük, amiből ujjá kellett építeni Irakot”

– írta. Mindemellett 4500 amerikai, 179 brit és 150 ezer iraki halt meg az iraki invázió során.

john-nixon-cia-usa

 

Most Trumpon a sor

Elmondása szerint, Huszein figyelmeztette Nixonon keresztül Amerikát, hogy el fognak bukni az ország stabilizálásában. „El fogtok bukni Irakban, mert nem ismeritek a nyelvet, a történelmet, nem értitek az arabok gondolkozását” – fogalmazott az iraki diktátor.

Nixon szerint Donald Trumpnak most van esélye arra, hogy egy új rendszert hozzon létre a Közel-Keleten.

„Ehhez nagyon kemény döntéseket kell hozni, fel kell ismerni, hogyan viszonyuljunk az általunk nem kedvelt emberekkel és vezetőkkel, hogy cserébe megteremtsük a stabilitást a régióban és elejét vegyük a terrorfenyegetésnek”  – írja.

ATV Daily Mail Russia Today

 

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑