Cadmus fordítás Cadmus
Oroszország

2016. 03. 18.

Kitüntetéseket osztott és részvétet nyilvánított Putyin

2016. 03. 18.

A szíriai beavatkozásból hazatérő katonákat üdvözölte Vlagyimir Putyin orosz elnök a Kremlben.

Az orosz elnök kitüntetéseket osztott és megemlékezett a hadsereg harcokban elesett tagjairól. Putyin indirekt módon elismerte, hogy az orosz hadsereg nem négy, hanem öt főt vesztett Szíriában. Az ötödik katonáról, a különleges erőkkel szolgáló Fjodor Zsuravljovról eddig azt mondta a hadsereg, hogy egy terrorellenes akcióban halt meg a Kaukázusban. A rendezvényen jelen voltak az elesettek özvegyei, így Julia Zsuravljova is.

Az orosz hivatalos álláspont szerint Szíriában csak légitámadásokat hajtottak végre, a különleges erők csak mentési küldetéseket végeztek.

 

.

– A haláluk helyrehozhatatlan veszteség – mondta Putyin az elesettekről. Személyes fájdalmunk, ami történt, ezért említettem az önök férjét, apját, gyermekét név szerint – tette hozzá.

Oroszország a héten váratlanul bejelentette, hogy elérte katonai céljait, és kivonja erőit Szíriából. Vlagyimir Putyin sikeresnek minősítette az intervenciót és hangsúlyozta: bármikor nagy erőkkel térhetnek vissza Szíriába. Az ott kiépített légvédelmük is a helyén marad. Ezzel kapcsolatban az elnök beszédében odaszúrt egyet Törökországnak is.

– A légvédelmi rendszerünket bármely olyan célpont ellen készek leszünk alkalmazni, amely veszélyt jelent orosz katonák életére. Hangsúlyozom: bármely célpont ellen – figyelmeztetett az orosz elnök.

Orosz katonai források szerint a Szíriában állomásozó erők derékhada két-három napon belül hazatérhet.

Orientalista.hu – Euronews

Megosztom:

,
Back to Top ↑