Cadmus fordítás Cadmus
Nyugat-Szahara

2020. 11. 15.

Kiújultak a harcok Nyugat-Szahara és Marokkó között

2020. 11. 15.

A Polisario vagyis a Szaharai Népi Felszabadító Hadsereg támadásokat hajtott végre a marokkói hadsereg bázisai ellen Al-Mahbas, Hawza, Awsard és Al-Farisiyah körzetekben – közölte a nyugat-szaharai szervezet éáltal működetett Polisario Front News Agency.

Pénteken Marokkó bejelentette, hogy hadműveletekbe kezdtek a korábban demilitarizált zónának minősített Guerguerat térségében a Nyugat-Szaharában. A Polisario Front pedig támadásokkal válaszolt erre és kijelentették, hogy ezzel véget ért a két fél között több mint 30 éve fennálló tűzszüneti egyezmény és a háború elkezdődött.

A Polisario mozgalom a támadásokat azzal indokolta, hogy Marokkó megsértette a korábban a szervezettel kötött fegyverszüneti megállapodást a Guerguerat régióval kapcsolatban.

Hamada Salma, a nyugat-szaharai szervezet szóvivője elmondta, hogy a marokkóiak visszatértek az említett Guerguerat régió egyes körzeteibe és ezzel megsértették a nyugat-szaharai emberek önrendelkezési jogát.

A Polisario mozgalom politikusai szerint a szervezet és a szaharai emberek elveszítették bizalmukat az ENSZ által felkínált békés rendezés lehetőségében, ugyanis a világszervezet korábban ígéretet tett arra, hogy a nyugat-szaharai lakosságnak lehetőséget biztosítanak,, hogy  népszavazáson kinyilvánítsák véleményüket az önrendelkezésről.

A szaharaiak szerint a népszavazás lehetőség arra, hogy a Nyugat-Szahara önálló állammá válhasson.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Al-Masdar News)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑