Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2016. 11. 15.

Kiűzik az arabokat Észak-Irakból

2016. 11. 15.

Az Iszlám Állam elleni harc farvizén Észak-Irak etnikai viszonyai­nak átrajzolása folyik több jogvédő szervezet szerint. Elemzők szerint a helyi kurdok már az iszlamisták kiűzését követő időszakra gondolnak.

A Human Rights Watch (HRW) nevű nemzetközi jogvédő szervezet az etnikai viszonyok erőszakos megváltoztatásával vádolja a Pesmergát, az észak-iraki kurd regionális kormányzat fegyveres alakulatát egy a napokban közzétett jelentésében. A vádak szerint a kurd erők az utóbbi két évben több száz, arabok tulajdonában lévő lakóházat tettek a földdel egyenlővé az Iszlám Államtól visszafoglalt településeken.

A jogvédők felhívták a figyelmet, hogy az esetek túlnyomó többségében semmilyen katonai szempont nem indokolta az épületek elpusztítását, és külön beszédes, hogy a kurdok lakta ingatlanokban egyáltalán nem történt károkozás. Állításaik alátámasztására a HRW több műholdképet is közzétett, amelyeken szembeötlő a pusztítás mértéke. A szervezet munkatársai számos interjút készítettek szemtanúkkal, és csaknem két tucat településen végeztek helyszíni szemlét.

Nem ez az első eset, hogy egy nemzetközi jogvédő szervezet kritikát fogalmaz meg az iraki kurd erők eljárásával kapcsolatban. Az Amnesty International még januárban hozott nyilvánosságra egy hasonló jelentést. Elemzők szerint nem alaptalanak az aggodalmak. Az arab lakosság közvetett elűzésével Erbil már az Iszlám Állam kiűzését követő időszakra készülhet, megalapozva a nagyobb befolyást Észak-Irak felett. A de facto önálló államként működő kurd regionális kormányzat az alkotmányban rögzített autonóm terület határain jóval túlnyújtózkodott a radikálisok elleni harc során.

A Pesmergának sikerült átvennie az ellenőrzést több olyan terület felett is, amelyet az iraki kormányerők magukra hagytak. Ezáltal megvédték az ott élő lakosságot az Iszlám Állam hódításától, de kérdéses, hogy a konfliktus rendeződése után önként visszavonulnak-e Iraki Kurdisztán határai mögé. Az etnikai viszonyok átrendeződése kedvező lehet, ha a területek feletti uralomról népszavazás döntene a jövőben.

Az osztozkodásra azonban még várni kell. A szélsőségesek erősen tartják magukat Moszulban, így elképzelhető, hogy a nagyváros ostroma csak az előzetes várakozásokat meghaladó időn belül vezet eredményre. Az iraki kormányerők tegnap újabb offenzívába kezdtek a Tigris-parti metropolisztól nyugatra, megpróbálva elérni a stratégiailag fontos Tel Afart. A város bevételével megszüntethetnék a Moszulba érkező utánpótlás legfontosabb vonalát.

Magyar Idők

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑