Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2016. 05. 29.

Kivizsgálják a brit saría-alapú bíróságokat

2016. 05. 29.

A 888.hu korábbi cikke alapján felfejtésre került az a több mint 80 saría-alapú, arbitrációs bíróság, amely aktív tevékenységet folytat az Egyesült Királyságban. Ám az államnak most lett elege belőlük.

Annak ellenére, hogy a saría arbitrációs bíróságok jogi hatáskörei lehatároltak, azaz kizárólag az alternatív vitarendezés kapcsán használhatóak, a brit lakosság túlnyomó többsége kifejezetten veszélyesnek tartja a párhuzamos igazságszolgáltatás tevékenységét. Ennek fényében az eset kapcsán a brit belügyminiszter, Theresa May felülvizsgálatot helyezett kilátásba.

Hiába van törvényben rögzítve, hogy az ilyen saría-alapú vitarendezések kimenetele nem ütközhet semmilyen módon a brit törvényekkel, az igazságszolgáltatás színvonala és objektivitása gyakran sokkalta inkább a jogi procedúrák minőségétől függ és nem pedig a kihirdetett ítéletektől.

A iszlám jog alapján végbe menő vitarendezések esetén − különösképpen a nők kapcsán − több esetben is felmerült az a probléma, hogy jogaik nincsenek megfelelően képviselve, hiszen az iszlám törvénykezés alapján nem létezik jogegyenlőség férfi és nő között.

Ez nem csak azt jelenti, hogy például egy családot érintő örökösödési vagy gyermekelhelyezési disputa kapcsán eleve kisebb kvóta vagy hátrányos jogok illetik meg a női családtagokat pusztán nemük miatt, hanem azt is, hogy a tárgyalás során a döntéshozók kivétel nélkül, kizárólag csak férfiak lehetnek. Továbbá az erőltetett érdekházasságokat sem tudja így az állam érdemben megakadályozni, melyben szintén a nők jogaik sérülnek elsősorban.

Az értesülések szerint Theresa May iszlám jogtudósokat is be fog vonni a vizsgálatokba, hogy ne sérüljenek a mindennapi vallásszabadsághoz köthető jogok, azonban szigorúan oda fognak figyelni a hatóságok, hogy minden brit törvénnyel ellenmondásba kerülő elemet kiszűrjenek a bíróságok tevékenységéből.

888.hu  – International Business Times

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑