Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2018. 02. 26.

Klórtámadásról jelentett Szíria az orosz figyelmeztetés után

2018. 02. 26.

Feltehetően új vegyi támadást indítottak Damaszkuszhit közeliKelet-Ghoutából, miután Oroszország arra figyelmeztetett, hogy fegyveresek gáztámadást terveznek a szíriai hadsereg ellen.

Szíriai katonai források szerint, több ember a klórgáz mérgezést szenvedett, egy gyermek pedig belehalt Shayfouniya területén vasárnap.

Az ún. Szíriai Emberi Jogi Megfigyelőközpont, amely az iszlamisták szimpatizánsa, azt állította, hogy mintegy 14 civil áldozat küzdött légzési nehézségekkel, miután egy szíriai harci repülőgép lecsapott Kelet-Ghoutában.

Az áldozatok, a mentők sofőrjei és egyéb jelenlévők azt állították, hogy egy „hatalmas robbanást” hallottak a térségben, és a robbanást követően azonnal klór szagot kezdtek érezni.

“Legalább 18 áldozatot oxigénporlasztásos terápiával kezeltek”,-  mondta a Reuters hírügynökség, egy azonosítatlan militánst nevezve meg forrásként.

A szíriai kormány folyamatosan cáfolja, hogy vegyi fegyvereket vetett volna be a lassan nyolc éve tartó háborúban.

Úgy tűnik, hogy külföldiek által támogatott iszlamisták, évek óta rendszeresen megjelennek a szíriai hadsereg légibázisának közelében lévő területeken, és vegyi anyagokat engednek a levegőbe, az utóhatásokat pedig videofelvételeken rögzítik.

Vasárnap az iszlamisták által megjelentetett videókon egy kék kendőbe burkolt gyermek teste, és több csupasz mellkasú férfi, ill. fiatal fiúk tűntek fel, akik lélegzetvételért küzdöttek, néhányan közülük oxigénmaszkkal a szájukon és orrukon.

A gáztámadás rögtön azután történt, miután az orosz védelmi minisztérium vasárnap figyelmeztetett arra, hogy a militánsok mérgező anyagok használatára készültek Kelet-Ghoutában, ami miatt később vegyi fegyverek bevetésével vádolhatják Damaszkuszt.

Tavaly áprilisban az Egyesült Államok 59 Tomahawk cirkáló rakétát lőtt ki Szíriában, válaszul egy általa vélt kémiai fegyverek bevetésével történt támadásra, amelyben több mint 100 ember életét oltották ki.

A szíriai hadsereg jelenleg egy rendkívül fontos hadművelettel van elfoglalva, melynek célja az erőszakos dzsihadista militánsok kiűzése Kelet-Ghoutából, ahonnan azok a Damaszkuszi civielk elleni támadásokat indították.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa által szombaton bejelentett tűzszünet nem vonatkozik az Iszlám Államra, az Al-Kaidához köthető Nuszra Front által uralt területekre, valamint a terrorista csoportokhoz tartozó “egyénekre, csoportokra és szervezetekre” sem.

 “Főként a Nyugat és a terroristák támogatói ragaszkodtak ahhoz, hogy ez a tűzszünet be legyen vezetve” – mondta Irán főparancsnoka, Mohammad Baqeri tábornok a határozatról, amely 30 napos fegyverszünetet rendel el Szíriában.

„A tűzszüneti megállapodáshoz mi is ragaszkodunk, csakúgy, ahogy Szíria is fog” – mondta Baqeri, miközben rámutatott, hogy a tűzszünet Damaszkusz külvárosainak a terroristák által uralt részeire nem terjed ki, így ott továbbra is folytatni fogják a tisztogatási műveleteket.”

Orientalista.hu – Vivkamar (PressTV)

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑