Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Interjú

2017. 06. 10.

Kocsis Fülöp metropolita Libanonba látogat

2017. 06. 10.

Kocsis Fülöp metropolita június 8-án Libanonba utazott, hogy személyesen adja át a Magyar Görögkatolikus Egyház által a közel-keleti keresztények megsegítésére összegyűjtött adományt. Útjáról a Hajdúdorogi Főegyházmegye honlapjának nyilatkozott.

– Hogyan készül, milyen lélekkel indul a Közel-Keletre?

– Sokat utaztam már életem során, de nem állítom, hogy most nincs bennem izgalom az út miatt, hiszen nem jártam még a Közel-Keleten, illetve háborús övezetben. De bízom a jó Istenben, hogy megőriz. Sajnos mégsem tudok eljutni – mint ahogy azt terveztük – az Al-Dmeine al-Sarqije nevű [szíriai – a szerk.] kis faluba. Azt a jelzést kaptam ugyanis, hogy a beutazás most nagyon kockázatos. Amikor elkezdtük a gyűjtést, még békés vidéknek számított a falu és környéke, viszont az amerikai bombázások miatt most újra fellángolt a tűzharc Homsz megyében is. (A település Homsz kormányzósághoz tartozik.) A falu képviselőjével, Najím Garbi atyával Bejrútban fogok tudni találkozni, ott adom át neki a Görögkatolikus Egyház adományát, amit ezúton is hálásan köszönök mindazoknak, akik bármekkora összeggel hozzájárultak a gyűjtéshez.

– Mikor indul, és lehet-e valamit tudni az ottani programjáról?

– Június 8-án, reggel indulok repülővel, másodmagammal. Az esti órákban érkezünk meg Bejrútba. Ez azt jelenti, hogy Isztambulban – ahol át kell szállnunk – több mint fél napot tudunk eltölteni. Bejelentkeztem Bartolomeosz pátriárkához is; meglátjuk, hogy sikerül-e vele találkozni. Szeretnék neki átadni egy pócsi ikont, amelyet Maklári Teréz festett, és szeretném meghívni, hogy amikor újra Magyarországon jár, látogasson el Máriapócsra is. Most még folynak a megbeszélések, hogy valóban sikerül-e ez a találkozó.

Másnap, június 9-én Szijjártó Péter miniszter is éppen Bejrútban tartózkodik; a tervek szerint vele is találkozom majd. Kiutazásom egy másik célja ugyanis, hogy elektromos áramfejlesztők telepítésével segítsünk Szíriában. A napelemes rendszer lehetőségeit szeretném részletesebben is megtárgyalni a külügyminiszterrel. Meghívást kaptam III. József Ignác szír katolikus és II. Ignác Efrém szír ortodox pátriárkához is, és minden bizonnyal III. Laham György nyugalmazott melkita pátriárkával is találkozni fogok. Vele még Rómából ismerjük egymást, de többször járt már Magyarországon is. Szeretnék találkozni Bechara Boutros Raï maronita pátriárkával, a melkita, a káld és a görög ortodox érsekekkel is. A szállásunk a melkita görögkatolikus szemináriumban lesz, ahol az említett Najím Garbi atya lesz a vendéglátónk: rajta keresztül fogom tudni eljuttatni az adományt a szíriai faluban élő katolikus testvéreinknek.

– Mekkora összeg gyűlt össze, és mire lehet elegendő? Visz-e magával esetleg mást is?

– Az egyéni (hazai és külföldi) adományokból, néhány hazai karitászszervezet, illetve a Görögkatolikus Egyház hozzájárulásából gyűlt össze a támogatás. (Egyelőre nem mondom el az összeget, érjen előbb biztonságosan célba.) S hogy miért viszem személyesen? Egyrészt, mert a biztonság semmilyen szinten nem megfelelő Szíriában. Olyannyira, hogy ha bankon keresztül vagy más személy által juttatjuk el a falunak a pénzt, előfordulhat, hogy nem a kedvezményezettekhez kerül. Másrészt a személyes találkozó sokkal többet ér nekik, mint bármekkora anyagi juttatás.

Az adomány terén érdekesség, hogy a pénz mellett egy napelemmel működő szerkezetet is magammal viszek, amivel számítógépeket is működtethetnek majd. Ez az Egyház ajándéka. Kérdésünkre ugyanis elmondták, hogy nagy szükségük van áramfejlesztőkre, mivel az áramellátás nagyon hektikus azon a környéken. Ez jelentősen nehezíti számukra a távkapcsolati munkát, a számítógépeket ugyanis nem tudják folyamatosan működtetni. Felvetődött az aggregátor gondolata is, de azt nehéz lett volna Szíriába szállítani. Ezért jött egy napelemmel működő eszköz ötlete. Egy debreceni cég kérésünkre el is készítette; emellett két számítógépet is viszünk magunkkal. A magyar kormány és más magyar egyházak, segélyszervezetek is rengeteg segítséget nyújtottak már az Irakban, Szíriában és Libanonban élő keresztényeknek, amiben természetesen nekünk is részünk volt, de most ez az első nagy lépés a görögkatolikusok részéről.

– Hogyan látja az ott élő keresztények jövőjét? Hogyan tudunk nekik további támogatást nyújtani?

– Utazásunk legfontosabb része a hitben való megerősítés. Döbbenetes, hogy az ott élők mennyire bizakodóak, mennyire reményteliek. Akikkel beszéltem a háborúk és üldözések sújtotta területekről, elképesztő hitről és erőről tanúskodtak. Azt is mesélik, hogy sok muszlimot is megkeresztelnek. Annyira erős ugyanis a vonzása ennek a tanúságtevő keresztény életnek, hogy az üldözés ellenére is sokan vállalják hitüket. Éppen úgy, mint a korai egyházüldözés idején. A keresztényeket a kezdettől fogva sokat üldözték, sokan adták vérüket hitükért. Az iraki, szíriai és libanoni keresztényeknek ez a helytállása egyértelműen a Katolikus Egyház és a kereszténység megerősítését szolgálja. Ezért is kötelességünk segítő szándékkal fordulni feléjük, és amennyiben lehet, támogatni őket. Ők pedig egészen biztos, hogy hatalmas lelki segítséget nyújthatnak nekünk.

Mindenki imáját kérem, hogy Isten akarata szerint történjék ez az út, s az adományokon túl nagy kegyelmi gazdagodást hozzon sokak számára.

Orientalista.hu – Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

 

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑