Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2015. 05. 30.

Kormányerők harca az Iszlám Állam ellen Kelet-Szíriában

2015. 05. 30.

A Szíriai Arab Hadsereg és a Nemzetvédelmi Erők több tartományban is sikeresen szorítják vissza a terrorszervezet csapatait.

Az ISIS fegyveresei haltak meg a Deir Ezzor Katonai Repülőtér elleni újabb támadásban; A Szíriai Arab Hadsereg előretört Al-Murrijahban

Vasárnap reggel az “Iraki és Levantei Iszlám Állam” (ISIS) terrorszervezet újabb erőteljes támadást indított a Deir Ezzor Katonai Repülő Bázis ellen, ahol megpróbálták áttörni a Szíriai Arab Fegyveres Erők védelmi vonalait a repülőtér keleti szárnyán ezen a héten harmadik alkalommal és 48 órán belül másodszor.

Azonban az ISIS terroristák meglepődtek, amikor a Szíriai Köztársasági Gárda 104. Légideszant Dandár állományába tartozó katonák egy kontingense a keleti ellenőrző ponttól 200 méterre rajtaütött a repülőtér felé közeledő ellenséges vahabita fegyvereseken.

Amikor az ISIS fegyveresei megközelítették a rajtaütés pontját a Köztársasági Gárda 104. Dandárának katonái felrobbantottak egy útszéli bombát, ami megsemmisített három páncélozott járművet az ellenséges menetoszlopban; ezt követően a katonák tüzet nyitottak a vahabita terroristákra és likvidáltak közülük 22-őt és megsebesítettek 14-et mielőtt visszavonulásra kényszerítették az ISIS fegyvereseket repülőtér környékéről.

Az ISIS Deir Ezzor repülőtér elleni sikertelen támadását követően a Szíriai Arab Hadsereg, Köztársasági Gárda 104. Dandára együttműködve a 17. Gépesített Lövészhadosztály 137. Dandárával keményen megrohamozta Al-Murrijah települést, elfoglalva az északi szektorában lévő legtöbb gazdaságot vasárnap éjszaka előtt.

Al-Murrijah közelében a Hadsereg 137. Gépesített Dandára folytatta az ISIS fegyveresek elleni támadást Al-Dzsafra településen, megölve 11 vahabita fegyverest és lefoglalva nagy mennyiségű fegyvert egy raktárban a falu keleti szektorában vívott erőszakos összecsapás során.

A Szíriai Arab Fegyveres Erők lecsaptak az ISIS terroristákra a Barud-magaslaton és Mafrakk településen Al-Haszakah tartományban

Szombat reggel a Szíriai Arab Hadsereg együttműködve a Nemzetvédelmi Erőkkel (NDF) és Baasz Zászlóaljakkal (Khataib Al-Baath) kihasználták az “Iraki és Levantei Iszlám Állam” (ISIS) terrorszervezet jelenlegi visszahúzódását Al-Haszakah tartományban és megtámadták a stratégiai fekvésű Tal Barud magaslatot és Mafrakk falut, igazoltan végezve 37 ellenséges fegyveressel és megsemmisítve 3 páncélozott járművet, amelyek 23 milliméteres légvédelmi gépfegyverekkel voltak felszerelve.

Majdnem 4 órás erőszakos tűzharcot követően a Szíriai Arab Fegyvres Erők képesek voltak teljesen elfoglalni a Tal Barud magaslatot és a körülötte lévő egyenletlen területet Al-Haszakah tartományban, ennek eredményeként az ISIS fegyveresei visszavonultak a tartomány déli részén lévő utolsó jelentős erősségük Al-Shadadi város felé.

Tal Barud elfoglalásán kívül a Szíriai Arab Fegyveres Erők legyőzték az ISIS fegyvereseit Mafrakk faluban, miután heves tűzpárbajok sorozata zajlott ebben a térségben négy órán keresztül; ez a térség kulcsfontosságú a Szíriai Arab Fegyveres Erők számára, mert ellenőrzése közvetlen hozzáférést biztosít a tartomány fővárosához és ezen keresztül látta el az ISIS utánpótlással az itt garázdálkodó terroristáit.

Mafrakk falu és a Tal Barud magaslat elfoglalása után a Szíriai Arab Fegyveres Erők jóval nagyobb területen állították helyre az ország szuverenitását Al-Haszakah tartományban, mint ami 2013. és 2014. évben állt itt a szíriai kormány ellenőrzése alatt. Ez a tartomány azért fontos az ISIS terrorszervezetnek hadászati szempontból, mert összeköti az általa az iraki Ninive tartományban megszállt területeket az Al-Rakka tartományban kiépített szíriai központjukkal.

Száz negyven terrroristával végeztek a szíriai kormányerők

Az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet legkevesebb száznegyven fegyveresével végzett a szíriai légierő az ország északi részén – jelentette a SANA állami hírügynökség kedden.

 Név nélkül nyilatkozó biztonsági források tájékoztatása szerint a hadsereg a szélsőséges iszlamisták által korábban elfoglalt Tabka légitámaszpontot támadta. A Rakka tartományi fővárostól 45 kilométerre fekvő objektum bombázásában további több tucatnyi radikális megsebesült.

Az IÁ legfőbb szíriai fellegvárának számító tartományban található katonai repülőteret a dzsihadisták heves harcok árán tavaly augusztusban kerítették hatalmukba.

A Szíriai Arab Hadsereg megállította és visszaverte az ISIS terrorszervezet előretörését Palmyrától északra

A Szíriai Arab Hadsereg 1. Páncélos Hadosztály 91. Ezrede együttműködve a különleges műveleti alakulattal, a Szukkur Al-Szahra (Sivatagi Sólymok) Dandárral és a Nemzetvédelmi Erőkkel (NDF) visszaszorították az “Iraki és Levantei Iszlám Állam” (ISIS) terrorszervezet előrenyomuló erőit Homsz tartomány északi részén miután megtisztították az Al-Shaer hegységnél lévő maradék gázmezőket.

A Dzsabal Al-Shaer közelében kedden elért sikerek fontos mozzanatok voltak az ISIS terrorszervezet területi nyereségeinek visszafordításában szerda reggeltől, amikor a Hadsereg 1. Páncélos Hadosztály 91. Ezrede és a Szukkur Al-Szahra Dandár előrenyomult Dzsazal településig a Dzsazal olajmező közelében közvetlenül észak-nyugatra Palmyra ősi városától.

A Dzsabal Al-Shaer és a dél felől ide vezető országút feletti szilárd uralommal a Szíriai Arab Fegyveres Erők Dzsazal településre és a tőle keletre lévő olajmezőre összpontosították figyelmüket, ahol a páncélos és gépesített alegységek átszakították az ISIS terroristák védelmi vonalait és elfoglalták valamint biztosították az északi felét ennek a két körzetnek Homsz tartomány észak-keleti részén.

Egy Homsz tartományi katonai forrás szerint a Fegyeres Erők által Palmyra város visszavételére indítandó ellenoffenzíva valószínűleg északi irányból mér további csapásokat az ISIS terroristák állásaira, mert a vahabita megszállók korábbi támadása a város elfoglalására az északi szárnyon kezdődött Al-Amurrijah körzetbe és a Kasszun-hegyig terjedt nyugati irányban.

Eközben Dzsabal Al-Shaertől nyugatra az ISIS folytatta rohamait Al-Szultanijah, Hosh Al-Zibadi, Al-Mushajrafa Al-Shamlijah és Al-Szalihijah falvaknál, ahol megpróbálták átvenni a Szíriai Arab Fegyveres Erők meglévő állásai feletti ellenőrzést Hama tartomány határán; azonban a Szíriai Fegyveres Erők visszaverték a megszállók kontingenseit ebből a térségből.

A Szíriai Arab Hadsereg Dzsabal Al-Shaer térségében elért sikerei ellenére az ISIS fegyveresei még támadnak három különböző ponton Homsz tartomány keleti részén. Kuratin (déli irány), Al-Farkalasz (középső szárny), Al-Szalihijah (északi irány) településeknél.

Hadi helyzet Homsz tartomány észak-keleti részén

Az ISIS visszaszorul a kelet-szíriai sivatagban. A Szíriai Arab Fegyveres Erők Főparancsnoksága kiemelten kezeli az ISIS előretörésének megállítását Kelet Szíriában. Homsz tartomány keleti részében és Hama tartomány dél-keleti részén a Hadsereg gépesített és páncélos alegységei offenzívába kezdtek az ISIS ellen.

Deir Ezzor tartományban a Szíriai Köztársasági Gárda 104. Dandára és a Hadsereg 17. Gépesített Lövészhadosztály 137. Dandára keményen ellenáll és több addig megszállt körzetet tisztított meg a város mellett.

Homsz tartomány keleti részén indított ISIS terroristák elleni hadműveletből. Az Al-Shaer hegység gázmezőinek biztosítására a térségbe vezényelt erők ISIS patkányokat likvidáltak. A Palmüra felszabadításra indított akciókban közvetlenül részt vesznek Szíriai Arab Hadsereg különleges műveleti erőikhez tartozó Szukkur Al-Szahra (Sivatagi Sólymok) Dandár katonái.

A Sivatagi Sólymok egy akcióban 70-nél több ISIS fegyverest likvidáltak.

Orientalista.hu –Szíriai Arab Hadsereg (almasdarnews, MTI)

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑