Cadmus fordítás Cadmus
Marokkó

2016. 11. 25.

Környezetbarát beruházásokkal válaszol a klimaváltozásra Marokkó

2016. 11. 25.

Környezetbarát beruházásokban és az építőiparban látja a jövőt Marokkó. Az észak-afrikai ország a klímaváltozást megállítandó konferencia után egy építőipari eseményt rendezett, a Salon International du Batiment-t.

Az építkezések fellendülése 52 ezer munkahelyet teremtett idén, miután a súlyos aszályok 125 ezer mezőgazdasági dolgozó munkáját vették el.

A harmadik negyedévben a munkanélküliségi ráta 9,6 százalékon állt, míg egy éve még 10,1 százalékos volt, új munkahelyek főleg az építőiparban jöttek létre.

A lakhatásért felelős miniszter (M. Nabil Benabdellah) szerint a COP22 után muszáj javítaniuk a minőséget, valamint erőfeszítéseket kell tenni az energiahatékonyság területén is. Ez egy új forrás az ország fejlesztése területén, és remények szerint fellendíti az építőipart is. Több mint egymillióan dolgoznak az építőiparban, ami az ország GDP-jének 6 százalékát adja.

Marokkó főleg aszályok formájában érzi a klímaváltozás negatív hatásait. A lakosság 40 százaléka a mezőgazdaságban dolgozik, sokan elvesztették a termést, miután tavaly több mint két hónapig nem esett az eső.

– Sokan a városokba költöznek, már a lakosság több mint 65 százaléka a városokban él. Vidékről a sűrűbben lakott települések felé veszik az irányt, ha nem tudjuk hol fogadni őket, nagy bajban leszünk – hangsúlyozta a miniszter.

A marokkói kormány az tervezi, hogy felépít egy száz százalékban megújuló energiaforrásokat használó várost. A tengerpartra tervezett településbe 2,5 milliárd dollárt fektetne a kormány a következő hét évben. Az energiaellátáshoz szél-, nap-, és vízenergiát használnának.

Mahdiyya Rabattól északra, az Atlanti-óceán partján épül majd.

A marokkói kormány ezzel párhuzamosan egy ipari várost is tervez a kínai Haite csoporttal közösen, ahol 300 ezer embernek adnának munkát és otthont. A projekt körülbelül 10 milliárd dollárba kerül.

Orientalista.hu – Euronews

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑