Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2015. 11. 18.

Korrupcióval vádolja a WikiLeaks Obamát és Busht

2015. 11. 18.

A WikiLeaks információkat kiszivárogtató szervezet egy olyan hanganyagot hozott napvilágra, amiben mind a Bush mind az Obama adminisztrációt hűtlen kezeléssel vádolja. A titkosított hangfelvételek egy rokkant emberek számára létrehozott munkaprogram támogatásának a hűtlen kezeléséről tesz tanúságot.

A WikiLeaks a milliárd dollárokról szóló korrupciós botrányról 30 órányi hanganyagot tett közzé, ami a Fehér Ház szerepét is bizonyítja az ügyben, a szervezet a Twitteren is bejelentette a botrányról szóló hanganyag kiszivárogtatását.

A szalagok arra adnak bizonyítékot, hogy a mozgáskorlátozott emberek számára létrehozott alapítvány az Ability One évi 3 milliárd dolláros juttatását olyan privát védelmi szektoroknak és más vállalatoknak adták át, akiknek kevés mozgáskorlátozott alkalmazottjuk van a hangfelvételek szerint voltak olyan cégek ahol egyáltalán nem dolgozott rokkant személy.

Az adófizetők pénzéből támogatott Ability One programnak olyan cégek támogatását kellene biztosítania ahol a munkavállalók legalább 75 %-a mozgáskorlátozott, rokkant. Az Ability One és annak anyagi részét kezelő SourceAmerica már július óta áll a kritikák és a vádak célkeresztjében. Az újonnan kiadott hanganyag arról tesz tanúságot, hogy a SourceAmerica által finanszírozott munkának több mint fele a Védelmi Minisztériumhoz és számos más szerződéses ügyfelekhez ment, mint például a Boeing és a Lockheed Martin. Az eredménye ennek az volt, hogy az adófizetők által befizetett milliárdok növelték a profitjait a kihelyezett szervezeteknek.

A WikiLeaks az első helyen áll a kormányok visszaélésének és túlkapásainak leleplezésében, beleértve ebbe az USA Irakban és Afganisztánban végrehajtott katonai akciókról szóló dokumentumokat valamint a CIA igazgatójának privát e-mail fiókjában tárolt titkos dokumentumokat is.

Julian Assange a WikiLeaks főszerkesztője és szóvivője Ecuador londoni nagykövetségén tartózkodik, amit nem hagyhat el, mert mind a britek mind az USA letartóztatással fenyegetik. Tett közzé anyagot a kenyai ítélet nélküli kivégzésekről, amiért 2009-ben Amnesty International Media Awarddal tüntették ki; a 2006-os elefántcsontparti egészségügyi krízisről, melynek során egy svájci cég hajója szennyező anyagot öntött a tengerbe Abidjan kikötőjében; közölt le anyagot a szcientológiai egyház kézikönyveiről, a Guantanamo Bay-beli fogolykínzásokról és bankokkal kapcsolatos botrányokról (Kaupthing, Julius Baer).  2010-ben az amerikai hadsereg afganisztáni és iraki háborújáról tett közzé titkosított dokumentumokat. 2010. november 28-án a WikiLeaks öt médiabeli partnerével együtt titkos amerikai diplomáciai üzeneteket tett közzé.

Orientalista.hu – L. Gyula

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑