Cadmus fordítás Cadmus
Európa

2016. 04. 07.

Kötelező lesz az olasz nyelv használata a muzulmán imahelyeken Veneto tartományban

2016. 04. 07.

Az olasz nyelv kötelező használatát rendelték el szerdán az északkelet-olaszországi Veneto tartományban levő muzulmán imahelyeken.

A tartományi testület harminc igen, nyolc nem szavazattal és egy tartózkodással megszavazta, hogy a Veneto területén élő muzulmánoknak olaszul kell beszélniük az általuk vallási célra használt helyszíneken.

A rendelkezés szerint a muzulmán imahelyeken kötelező az olasz nyelv használata “minden tevékenység során, amely nem szorosan vonatkozik a rituáléra”, az ima szólhat arabul, de a muzulmán vallási közösséget vezető imámok beszédeinek olaszul kell elhangoznia.

A rendelet azt is előírja, hogy Veneto lakosai népszavazással döntsenek mecsetek esetleges építéséről.

A rendeletről a Luca Zaia vezette tartomány testületében az Északi Liga – amelynek Zaia is tagja – és a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) képviselői igennel szavaztak, a balközép Demokrata Párt (PD) és az 5 Csillag Mozgalom (M5S) nemet mondott. A PD és az M5S alkotmányellenesnek nevezte a testületi határozatot.

“Veszélyes történelmi korszakban élünk, a terrorizmus fenyegetése közepette, ezért nem lehet megengedni, hogy bárhol ellenőrzés nélkül imahelyek jöjjenek létre, és számunkra érthetetlen nyelven szóljanak a prédikációk” – hangoztatta Elena Donazzan a FI politikusa, a tartomány oktatási tanácsosa.

A majdnem ötmilliós Veneto tartományban 166 ezerre teszik a muzulmánok számát, egyharmaduk Marokkóból származik.

Veneto nem az első olaszországi tartomány, amely korlátozásokat vezetett be a muzulmánok istentiszteleti helyeivel kapcsolatban. Az északnyugat-olaszországi Lombardia tartomány tavaly februárban léptetett életbe szigorú szabályozásokat a mecsetek építését illetően. A tartomány székhelyén, Milánóban és környékén él a legnépesebb, több mint fél milliósra becsült olaszországi muzulmán közösség. A lombardiai szabályozásokat az alkotmánybíróság idén februárban alkotmányellenesnek minősítette.

Angelino Alfano olasz belügyminiszter szerdán hozta nyilvánosságra, hogy Olaszország területén 1205 “muzulmán központ” működik: négy mecset, 343 muzulmán kulturális központ, a többi pedig úgynevezett muzulmán imahely, amelyeknek nagy része üzlethelységekben, garázsokból kialakított imahelyeken, pincékben található.  A mecsetek Ravennában, Colle Val d’Elsában, a Milánó külvárosában levő Segratéban és Rómában vannak.

Az olasz fővárosban, Rómában 1995-ben avatták fel Európa legnagyobb mecsetét. Olaszországban másfél millió a muzulmánok száma, több mint kilencven százalékuk Olaszországban letelepedett bevándorló.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑