Cadmus fordítás Cadmus
Kaukázus

2017. 01. 01.

Követelték Szíriában az örmény népirtás hivatalos elismerését

2017. 01. 01.

Az örmény Aztag újság egy interneten közzétett cikkében azt írta, hogy a szíriai parlament örmény származású tagja, Dr. Nora Arician, követelte al-Moallem minisztertől, hogy ítélje el a népirtást, melyet az anatóliai örmények szenvedtek el az oszmán hatóságoktól a múlt század elején.

Az újság azt írta, a szíriai parlament december 14.-én megtartott ülésén a miniszterelnök-helyettes és külügyminiszter Walid al-Moallem jelenlétében Arician kifejtette, hogy december 9.-e legyen nemzetközi napja „a népirtás áldozatainak emlékére és tiszteletére”, és ez a dátum legyen az évfordulója az 1948-as egyezménynek, mely a népirtások megelőzéséről és az elkövetők megbüntetéséről szól.

Arician azt állította, hogy az örmény az egyik leghíresebb népirtás, és hogy „az adott körülmények között a Szíria elleni agressziókor fontos, hogy megerősítsük elkötelezettségünket és meggyőződésünket a nemzetközi bűnözés áldozatainak emlékére”. Követelte, hogy ítéljenek el minden népirtást, különösképpen az örményt.

Ugyan ezen az ülésen, Alan Baker képviselő kifejtette Omar Arroub nevű munkatársával való utazását Örményországba, ahol találkoztak az örmény parlament elnök-helyettesével. Találkozásukkor ő is kijelentette, támogatja az örmény népirtás hivatalos elismerését.

Orientalista.hu – Syriana

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑