Cadmus fordítás Cadmus
Menekültügy

2015. 06. 23.

Közel háromezer hánykolódó bevándorlót mentett meg az olasz partiőrség

2015. 06. 23.

Több mint 2700 menekültet mentettek meg a Földközi-tenger líbiai partjai közelében hétfőn és keddre virradó éjszaka különféle nemzetközi hajók 18 mentőakció keretében – számolt be az olasz parti őrség egyik szóvivője.

A szóvivő hangsúlyozta, összesen 2 741 bajba került menekültet helyeztek biztonságba. Az olasz parti őrség által koordinált mentőakciókban több nemzetközi kereskedőhajó, valamint az Európai Unió határvédelmi ügynökségének (Frontex) Triton nevű mentőműveletében szolgáló egységek vettek részt.

Hétfőn egy migráns meghalt és egy további pedig megsebesült, amikor feltehetően egy líbiai bárka tüzet nyitott az észak-afrikai ország partjáról éppen elinduló egyik felfújható gumicsónakra – számoltak be az olasz parti őrség tisztségviselői. A gumicsónakban utazókat később kimentette egy olasz hajó, amely 298 menekülttel a fedélzetén keddre virradó éjszaka megérkezett a szicíliai Pozzalóba. A sebesült gambiai állampolgárságú férfit helikopterrel vitték az olasz Lampedusa szigetére, majd onnan egy szicíliai kórházba. A másik menekültnek a holttestét nem sikerült megtalálniuk a hatóságoknak. A gumicsónak utasai azt mondták, beleesett a tengerbe.

A líbiai parti őrség egyik illetékese tagadta, hogy közük lenne az incidenshez. A szicíliai hatóságok vizsgálatot indítottak az ügyben. Hétfőn a Siem Pilot nevű norvég hajó, amely a Poszeidón nevű európai uniós tengeri műveletben vesz részt a térségben, több mint hatszáz migránst mentett meg a Földközi-tengeren. A vízi jármű számos terhes nőt is kimentett a tengerből.

Egy dán hajózási cég kedden arról számolt be, hogy egyik hajója 222 menekültet mentett meg a líbiai partok közelében bajba jutott két hajóról. A migránsokat a dél-olaszországi Calabria térségbe szállították.

A menekülthullám továbbra sem hagy alább: kedden újabb segélyhívások érkeztek be az olasz parti őrséghez a tengeren bajba jutott lélekvesztőkről. Az elmúlt hónapokban egyre drámaibb méreteket öltött a Dél-Európába irányuló illegális migráció: Észak-Afrikából, döntően Líbiából embercsempész bűnbandák túlzsúfolt lélekvesztőkön indítanak útnak főként Olaszország partjai felé a háborúk, egyéb konfliktusok, illetve a nyomor elől menekülő afrikai, közel-keleti és ázsiai embereket. Eddig csak idén több ezren vesztek a Földközi-tengerbe, miután gyakran éri baleset a nyílt vízen a rossz állapotú lélekvesztőket.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑