Cadmus fordítás Cadmus
Egyiptom

2016. 01. 11.

Közel négy év után először ült össze az egyiptomi parlament

2016. 01. 11.

Három év után tavaly ősszel tartották meg a parlamenti választásokat az észak-afrikai országban.  596 képviselővel ez az eddigi legnagyobb törvényhozás Egyiptom történetében.

Több mint három és fél év után először ült össze az egyiptomi parlament. Az előző két parlamentet feloszlatták 2011-ben, az arab tavasz következményeként. A Muszlim Testvériség többségű törvényhozást Al-Sisi tábornok döntötte meg és oszlatta fel 2012 nyarán. A szélsőséges iszlamista szervezetet betiltották, így nincsen jelen az új parlamentben.

Az egyetlen iszlamista párt, a szalafista an-Núr mindössze 11 mandátumot szerzett, míg a legutóbbi voksolás során a helyek több mint húsz százalékát nyerte el.

A novemberi parlamenti választásokon alacsony, 28,3 százalékos volt a részvétel, mivel a fiatalok többsége távol marad, ezért sokan megkérdőjelezték az új törvényhozás legitimációját. – közölte az Euronews.

„Elsődleges célunk most az, hogy olyan mechanizmust dolgozzunk ki, amellyel befektetőket vonzunk az országba, és csökkentjük a költségvetés hiányát. Olyan törvényeket hozunk, amelyek összhangban vannak a 2014-es alkotmánnyal” – mondta az egyik képviselő, Talat Khalil Omar.

„Társadalmi igazságosság nélkül nem lesz semmiféle fejlődés. Nagyjából 50 millió egyiptomi szegénységben él, és az utóbbi 30 évben nem voltak jogaik, szóval az igazságosság a prioritásunk” – tette hozzá egy másik honatya, Khaled Yousef rendező.

Viharos volt a hangulat az egyiptomi parlament első ülésén

A konfliktust az okozta, hogy a közel hatszáz képviselő egyenkénti felesketésekor az ország egyik legvitatottabb közéleti szereplője, Mortada Manszúr nem volt hajlandó az eskü hivatalos szövegéhez tartani magát. – közölte az MTI.

Egy általa kifogásolt mondat eredetileg így szólt: “A mindenható Istenre esküszöm … hogy tiszteletben tartom az alkotmányt”. Manszúr, aki előre bejelentette, hogy nem esküszik fel az alaptörvény egészére, az alkotmány szót megtoldotta a “cikkei” szóval, s így az eskütétel nem vonatkozott a törvénygyűjtemény preambulumára. Az alaptörvény általa kifogásolt bevezetője ugyanis mind a Mubarak-rezsimnek véget vető 2011. január 25-i felkelést, mind az iszlamista elnök, Mohamed Murszi elmozdításához vezető 2013. június 30-i tömeges tüntetéseket forradalomnak minősíti.

Manszúr már a parlament felé tartva közölte a helyi sajtóval, hogy eltökélt célja a szöveg megváltoztatása, mert csak Murszi megbuktatását ismeri el forradalomnak, Mubarakét nem. Utóbbit az al-Maszri al-Jóm című lapnak adott nyilatkozatában “lázadásnak” minősítette, amely “a Muszlim Testvériség hatalomra kerülésével végződött”. A hadsereg által elmozdított Murszit a Muszlim Testvériség iszlamista szervezet politikai szárnyának jelöltjeként választották meg, pont egy évig volt hatalmon.

Miután az általa kiváltott felfordulás miatt az ideiglenes házelnök közölte, hogy pillanatokon belül berekeszti az ülést, végül hajlandó volt helyesen felolvasni az eskü szövegét.

A parlamentnek a következő hetekben több mint 300 olyan törvényről és elnöki határozatról kell döntenie, amelyek Mohamed Morszi államfő 2013-as megbuktatása óta, Adli Mansour átmeneti, illetve Abd Al-Fattah Al-Sisi mostani elnök alatt születtek.

Orientalista.hu – Zenobia

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑