Cadmus fordítás Cadmus
Jemen

2023. 09. 20.

Közeledett Rijád és a húszik álláspontja a jemeni konfliktus lezárásáról szóló tárgyalásokon

2023. 09. 20.

Az ománi közvetítőknek sikerült közelebb hozniuk Szaúd-Arábia és a húszi lázadók álláspontját a jemeni konfliktus lezárásáról szóló tárgyalások kedden befejeződött, ötnapos rijádi megbeszélésein – közölték a tárgyalások menetét ismerő források és a húszik médiája.

A haladást a húsziellenes arab koalícióban részt vevő országok katonái kivonásának menetrendjében, valamint az állami bérek kifizetésének módjában sikerült elérni – közölte két forrás, hozzátéve, hogy “hamarosan” további tárgyalások lesznek. Ezeket a húszik tévéje is megerősítette.

A szaúdi kormány egyelőre nem közölt semmit.

A tárgyalások középpontjában a húszik ellenőrzése alatt álló kikötők és a szanaai repülőtér újranyitása, valamint az újjáépítés áll. Ha a felek megállapodásra jutnak, akkor az ENSZ újraindíthatja Jemenben a szélesebb politikai megbékélési folyamatot.

Jemenben azután tört ki polgárháború, hogy az Iránnal szövetséges húszik 2014-ben megbuktatták a Szaúd-Arábia támogatta szunnita kormányt. Az elmúlt nyolc évben több tízezren haltak meg vagy váltak hontalanná a konfliktus következtében, előidézve a világ egyik legsúlyosabb humanitárius válságát. Jemenben a lakosság 80 százaléka függ humanitárius segélyektől.

A háború 2014-es kitörése óta ez volt az első eset, hogy az Irán támogatását élvező siíta húszi delegáció Rijádba utazott tárgyalni, megteremtve az alapját egy lehetséges békemegállapodásnak. Az ománi közvetítéssel folyó tárgyalások első körét áprilisban tartották Szanaában.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑