Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2016. 07. 13.

Közeledik az orosz és az amerikai álláspont?

2016. 07. 13.

John Kerry külügyminiszter egy előző havi sajtótájékoztatón terroristáknak nevezett két olyan szír ellenzéki csoportot, melyeket korábban az USA nem minősített annak.

Amikor az USA szíriai stratégiájáról kérdezték, Kerry kijelentette: „A legfontosabb dolog, hogy megegyezésre jussunk az oroszokkal a Daesh és az al-Nuszrával való bánásmódban” – majd hozzátette, hogy „van néhány csoport, akik a két terrorszervezettel együtt harcolnak az Assad-rezsim ellen, például a Jaysh al-Islam és az Ahrar al-Sham.” – áll a Business Insider cikkében.

Sem a Jaysh al-Islam, sem az Ahrar al-Sham nem terrorszervezet az ENSZ szerint, és mindkét csoport kijelentette, hogy szemben áll az Iszlám Állammal. Az oroszok viszont már régóta próbálják rávenni az USA-t, hogy tekintsék terroristáknak ezt a két szervezetet.

Nem tudjuk, mi motiválta Kerry kijelentését, mindenesetre a Külügyminisztérium azóta is próbálja kijavítani a „hibát.” John Kirby, a Külügyminisztérium szóvivője megerősítette a Washington Postnak, hogy nem változott a korábbi álláspont a Jaysh al-Islam és az Ahrar al-Sham ügyében.

A Jaysh al-Islam egy nyíltan Szaúd-Arábia által támogatott csoport, akik főleg Damaszkusztól keletre tevékenykednek. Korábbi vezetőjük orosz bombázásban vesztette életét decemberben.

Az Ahrar al-Shamot Törökország pénzeli és Idlib tartományban van a székhelyük.

Orientalista.hu – Jack Fall

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑