Cadmus fordítás Cadmus
Haditudósítás

2021. 06. 14.

Közeleg az elszámoltatás ideje az iszlamisták és törökök által megszállt Idlebben

2021. 06. 14.

Az Al-Kaida terrorhálózattal kapcsolatban álló Hajat Tahrir Al-Sham koalíció és más vahhabita terrorista csoportok által gyakran megsértett tűzszünet miatt, amelyeket “mérsékelt ellenzék” néven illet a tömegmédia, mostanára betelt a pohár Északnyugat-Szíriában.

Június 10-én a Szíriai Arab Hadsereg orosz támogatással elkezdett kemény tüzérségi csapásokat mérni a Hajat Tahrir Al-Sham fegyvereseinek állásaira egész Idleb tartományban és a környező frontvonalakon.

Egészen pontosan, egy irányított tüzérségi csapás végzett a Hajat Tahrir Al-Sham koalíció katonai szóvivőjével Abu Khalid Al-Shamival, Abu Muszab Al-Homszi médiakoordinátorral és Muataz Al-Naszirral, aki a szíriai Al-Kaida frakció belbiztonsági erőinek parancsnoka volt. Négy másik meg nem nevezett vahhabita terrorista szintén meghalt.

A három magas rangú vahhabita vezérről egy orosz pilóta nélküli felderítő légi jármű készített felvételt. A likvidált dzsihádisták tartózkodási helyét fejlett elektronikai felderítő rendszerekkel sikerült azonosítani.

A Hajat Tahrir Al-Sham koalíció szűkebb vezetéséhez tartozó személyeket nagy valószínűséggel egy orosz gyártmányú “2K25 Krasznopol” típusú, lézervezérlésű irányított tüzérségi lőszerrel sikerült megsemmisíteni, amelyet egy drón vezetett célra a gépjárművük lézeres megjelölésével.

Ezenkívül az Orosz Légierő vadászbombázói légi csapások sorozatát mérték a vahhabita terroristák más harcállásaira Idleb tartományban és közvetlen körzetében.

Összességében több, mint húsz légi támadást hajtottak végre Fatira, Ajn-Lapuz, Muzapa, Mapata, Khaluba és Madzsalija településeken Dzsabal Al-Zawija körzetében, a vahhabita megszállás alatt lévő szíriai Idleb tartomány déli részén.

Egy nappal korábban az Orosz Fegyveres Erők egy tagja meghalt és hárman megsebesültek, amikor egy házilagos készítésű robbanószerkezet detonálódott Északkelet-Szíriában.

A Szíriai Arab Hadsereg és az Orosz Fegyveres Erők nagyobb erejű műveletei válaszként szolgáltak az orosz katona halálára, valamint a tűzszünet folyamatos megsértéseire, amelyeket a Hajat Tahrir Al-Sham koalíció és a többi megszálló vahhabita terrorista csoport követett el a térségben.

Kezdetben a megszálló Török Fegyveres Erők és az általuk támogatott dzsihádista frakciók, az úgynevezett “Szír Nemzeti Hadsereg (SNA)” is visszalőttek.

Török tüzérségi támadás érte a Szíriai Arab Hadsereg és szövetségesei állásait Dél-Idleb területén, valamint Északnyugat-Hamaban. Személyi sérülést és anyagi kárt emiatt nem jelentettek.

Az úgynevezett “Al-Fateh Al-Mubin műveleti központ” fegyveresei, a Hajat Tahrir Al-Sham koalíció támogatásával szintén tüzet nyitottak a Szírai Arab Hadsereg egy harckocsijára és egy gépjárművére páncéltörő rakétákkal.
A megszálló török csapatoknak az érvényben lévő tűzszüneti megállapodás alapján figyelemmel kellene kísérniük az egyezmény betartását, harcolniuk (!) kellene a terrorista csoportok ellen Idleb tartomány területén és a környező övezetben.

Mindazonáltal az ankarai kormány és a zsoldjában álló militánsok pont az ellenkezőjét teszik. Ennek eredményeként a tűzszünet hamarosan teljesen összeomolhat.

Eközben az Orosz Különleges Műveleti Erők (SSO) állományából tanácsadók folytatják a Szíriai Arab Hadsereg különleges alakulatainak felkészítését a szíriai Aleppo tartományban.

Az orosz katonai tanácsadók új harcászati eljárások és módszerek oktatásával azon dolgoznak, hogy javítsák a Szíriai Különleges Erők teljesítményét.

Mára már nem pusztán spekuláció, hogy egyre több különleges műveletet terveznek, ami a szövetséges hatalom és nem a damaszkuszi kormány ellenőrzése alatt van.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg, South Front

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑