Cadmus fordítás Cadmus
Biztonságpolitika

2016. 07. 28.

Közös kínai-orosz hadgyakorlat kezdődik

2016. 07. 28.

Kína és Oroszország közös hadgyakorlatot fog tartani a Dél-kínai-tengeren szeptemberben, mondta egy magas rangú kínai katonai tisztviselő a Press TV szerint.

Yang Yujun, a kínai védelmi minisztérium szóvivője csütörtökön tette a bejelentést, miszerint a légi és tengeri hadgyakorlatot a Dél-kínai-tenger térségében fogják végezni.

A kínai haditengerészet hajói áthaladnak a Csuzima-szoroson, hogy csatlakozzanak az Oroszországgal tartott közös hadgyakorlathoz 2013. július 3-án - Press TV

Hozzátette, hogy a közös hadgyakorlat “rutinnak” minősül és “nem harmadik fél ellen irányul”.

A Dél-kínai-tenger az utóbbi időben Kína és számos regionális ország közti egyre hangosabb területi vita tárgyát képzi.

Nemrégiben egy hágai székhelyű nemzetközi bíróság kimondta, nincs alapja, hogy Kína jogot formáljon a vitatott területekre és az ott lévő erőforrásokra. A nemzetközi bírósághoz a Fülöp-szigetek fordult panasszal, és a bíróság döntése szerint Peking megsértette a szigetország gazdasági és szuverén jogait.

Kína elutasította a határozatot, mondván, nem ismeri el a hágai állandó választott bíróság egyoldalú ítélkezését a vitában.

Légi fotó egy C-130 szállító repülőgépről, Taiping-szigetről, melyet újságírók a szigetre való látogatásukkor készítettek a vitatott Dél-kínai-tengeren, 2016. március 23-án – AFP

Kína és Oroszország az elmúlt években növelte a közös katonai kiképzések számát. A két ország 2012-től tart közös haditengerészeti gyakorlatokat a Csendes-óceán vizein.

Az Egyesült Államok az utóbbi években szintén lépéseket tett, hogy növelje katonai együttműködését a régióban lévő szövetségeseivel, ami kiváltotta Kína és Oroszország regionális hatalmak ellenérzését, ugyanis szerintük Amerika nagyfokú jelenléte a térségben az országok közti feszültségszítását szolgálja.

Press TV fájl fotó a fülöp-szigeteki és az amerikai haditengerészet hadihajóinak közös hadgyakorlatáról.

A Dél-kínai-tengerrel kapcsolatos vitákban az USA Kína riválisainak igényei mellé állt.

Peking a Dél-kínai-tenger szinte teljes egészét magának követeli, miközben Tajvan, Brunei, Vietnám, Malajzia és a Fülöp-szigetek is részben igényt tartanak rá. A vitatott területek gazdagok olajban és jelentős gázkészlettel rendelkeznek.

Orientalista.hu – Persianews, Press TV

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑