Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2018. 03. 23.

Közös szaúdi-amerikai hadgyakorlatot tartottak Szaúd Arábiában

2018. 03. 23.

Friendship Military Exercises 2018 néven tartottak közös amerikai-szaúdi hadgyakorlatot az ország északi részén, miközben egyre több helyen támadják Rijádot amiért amerikai és más nyugati országok segítségével (gondoljunk csak a szaúdi-brit fegyvervásárlási egyezményre) népirtást folytat Jemenben.

A szaúdi hadsereg kiképzésért felelős vezetője Mohamed Abdullah Al-Buqmi dandártábornok kijelentette, hogy a hadsereg kiképzés és haditechnika terén is készen áll egy ilyen jellegű hadgyakorlatra. A gyakorlaton részt vevő amerikai katonák és eszközök pedig néhány nappal azt megelőzően érkeztek az Öböl menti országba.

Az ilyen jellegű gyakorlatok azért is jelentősek Szaúd Arábia számára mert amióta 2015 márciusában szövetségeseivel megtámadta Jement még mindig nem sikerült visszaültetni az elnöki székbe a korábbi jemeni elnököt Abd Rabbuh Mansur Hadi-t. A háborúnak eddig már több mint 13 600 áldozata van és a jemeni infrastruktúrában is súlyos károk keletkeztek. A jemeni miniszterelnök Abdel Aziz Bin Habtour kijelentette, hogy a szaúdiak sohasem lennének képesek kivitelezni egy ilyen jellegű katonai akciót Amerika támogatása nélkül. A konfliktus kezdete óta az USA és Nagy Britannia jelentős mennyiségű fegyvert adott el a szaúdi hadseregnek.

A Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) nevű szervezet szerint Szaúd Arábia hivatalosan is 225 százalékkal növelte a katonai beszerzésekre szánt összegeket az utóbbi években, melyet az USA-ból és Európából származó fegyverekre költ el.

Orientalista.hu – Al-Isfahani (Press TV)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑