Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2018. 02. 27.

Közvéleménykutatás szerint a palesztinok már nem bíznak mostani vezetőikben

2018. 02. 27.

Csökkent a Fatah és a Hamasz népszerűsége, nőtt az radikális nézett  a palesztinok között egy új közvélemény-kutatás szerint.

A palesztinok egyre radikálisabb nézeteket vallanak, különös tekintettel a kétállami-megoldásra, a béketárgyalásokra és a vezetőikbe és frakcióikba vetett bizalomukat illetően, egy vasárnap nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatás szerint.

A Jeruzsálemi Média és Kommunikációs Központ és a német Friedrich Eberg Stiftung alapítvány által közösen végzett kutatás rávilágított, hogy a korábbi adatokhoz képest

a palesztinok körében megemelkedett az Izraellel szembeni fegyveres ellenállás.

A Ciszjordániában és a Gázai övezetben január 27. és február 2. között végzett közvélemény-kutatásban 1,200 véletlenszerűen kiválasztott személy vett részt. A hibahatár 3%.

Az eredmények azt mutatták, hogy a kétállami-megoldás támogatása 35% -ra csökkent, összehasonlítva egy 2017 februárjában végzett felméréssel, melyben a megkérdezettek 49% -a támogatta.

Közben a kétnemzetiségű államot támogatók aránya 18% -ról (2017 februárjában) 23% -ra emelkedett a jelenlegi felmérés során.

Az Izraellel folytatott tárgyalásokat támogató palesztinok aránya szintén csökkent, 37% -ról (2017 februárjában) 25% -ra.

A szavazás szerint az Izrael ellen irányuló fegyveres ellenállást támogató palesztinok aránya 35% -ra nőtt, szemben a tavalyi szavazáson mért 30%-al.

Az erőszakmentes ellenállás támogatása az új felmérésben 30% -ra emelkedett az egy évvel ezelőtti 24%-ról.

A palesztin elnök, Mahmúd Abbász népszerűsége is folyamatos csökkenést mutat. Egy 2016 júliusában végzett felmérésben a válaszadók 44% -a volt elégedett a Palesztin Hatóság elnökének teljesítményével. A jelenlegi közvélemény-kutatás szerint ez az arány 39% -ra csökkent.

A palesztinok bizalma csökkent politikai frakcióik és alakjaik iránti is. A 2017 augusztusában mért 40%-ról 52% -ra emelkedett azok aránya, akik egyik politikusnak sem hisznek.

Továbbá 42%-ról 53%-ra emelkedett azok aránya, akik nem bíznak semmilyen politikai vagy vallási frakcióban.

Mind a Hamasz, mind a Fatah vesztett támogatottságából. A korábbi felmérések és a jelenlegiek összehasonlítása azt mutatja, hogy a Fatah támogatása 25% -ról 23% -ra esett vissza, miközben a Hamasz támogatása 14% -ról 9%-ra csökkent.

A felmérés szerint a válaszadók túlnyomó többsége, 96% ellenzi egy olyan palesztin állam létrejöttét, amelynek nem Jeruzsálem a fővárosa.

Továbbá a megkérdezettek több mint 55% -a nem számít arra, hogy a palesztin vezetés végrehajtja határozait Izrael elismerésének felfüggesztéséről és a Palesztin Hatóság biztonsági erői és az Izraeli Védelmi Erők közötti biztonsági koordináció leállításáról. A válaszadók 54% arra számít, hogy a Palesztin Hatóság vezetősége visszavonja az Egyesült Államok közvetítő szerepére vonatkozó elutasító döntését.

Orientalista.hu – The Times of Israel, Újkelet nyomán

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑