Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2016. 08. 20.

Kurdok támadják a szírek állásait Haszakahban

2016. 08. 20.

Szakadás kurd csapatok támadták meg a civil szírek által létrehozott Nemzetvédelmi Erők állásait. A Szíriai Légierő védelmébe vette az önvédelmi szervezet Haszakahi ezredét.

A Szíriai Nemzetvédelmi Erők és a kurd erők együttműködtek Al-Haszakah biztonságának fenntartásában, ahol a szíriai nemzetvédelmiek őrzik és tartják fenn a rendet az arab kerületekben és a kurd erők teszik ugyanazt a kurd kerületekben.

A Szíriai Arab Hadsereg visszavonult a város környéki laktanyáiba, nincs jelen a város területén. Így polgári közigazgatást tartanak fenn a városban, paramilitáris egységek segítségével, hogy megvédjék az ISIS terrorszervezet bármilyen lehetséges támadásától; miközben a hadsereg készültségben van.

Két napja a kurd erők (egy része) törvénytelen letartóztatásokat kezdett indítani arabok ellen Al-Haszakahban, akik a Nemzetvédelmi Erőkhöz fordultak védelemért. A Nemzetvédelmi Erők menedéket adtak nekik és emiatt a kurd erők tüzet nyitottak szíriai kormányzati épületekre; a Szíriai Arab Hadsereg válaszul lőtte az ellenséges tűz forrását, mert megsértették a városra vonatkozó megállapodást.

Kurd csoportok megkísérelték megtámadni a Nemzetvédelmi Erők állásait, a hadsereg laktanyáját és ellenőrző pontjait a város bejáratánál; a szíriai helyőrségparancsnokság csapatokkal a légierő egy vadászbombázóját rendelte ki az ellenséges tűz forrásának megtámadására.

Csütörtökön 14.00 órakor a kurd erők feltételek nélküli tűzszünetet kérelmeztek a helyzet rendezésére, amelyhez a Szíriai Arab Hadsereg parancsnoksága azonnal hozzájárult.

Az USA vezette koalíció  vadászgépeket küldött a térségbe de nem megpróbálta elfogni a Szíriai Légierő vadászbombázóját, a repülőgép egyébként végrehajtotta a légi támadását.

Kurd fegyveresek próbálnak benyomulni Al-Haszakah kormányerők ellenőrizte részébe

( 2016. 08. 19. péntek 11.45) – A kurd rendőrség, az Aszajiszh a Népi Védelmi Bizottságok (YPG) támogatásával tegnap egy újabb támadást indítottak a Gwejran kerületben, megtámadva a kormányhű Szíriai Nemzetvédelmi Erők (NDF) állásait Al-Aszkari közelében.

Válaszul az Aszajiszh támadására Kelet-Haszakahban, a Szíriai Légierő tegnapelőtt először mért légi csapást a kurd csapatokra az Aszkari kerületben.

Ez a fontos légi támadás segítette a Szíriai Nemzetvédelmi Erőket, hogy visszaverjék az Aszajiszh (és a YPG egyes csoportjai) rohamait az állásaik ellen Gwejran kerületben, miközben az frontvonalaikra nehezedő ellenséges nyomást is enyhítette.

Elszórtan zajló összecsapásokat még mindig jelentettek Haszakah város számos részéből, amikor a kurd fegyveresek folytatják támadásukat a Szíriai Nemzetvédelmi Erők ellen.

A 2011-ben kitört szíriai háború kezdetétől kurd fegyveresek terrorizálják a térség arab illetve keresztény szír és asszír közösségeit. Falvaikat feldúlják, földjeiket kisajátítják.

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg 

Megosztom:

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑