Cadmus fordítás Cadmus
Geopolitika

2017. 05. 10.

Küszöbön a háború

2017. 05. 10.

Szaúd-Arábia és Irán közötti rivalizálás egyebek között energiapolitikai szempontú, írja független német gazdasági-politikai hírportál.

Szaúd-Arábia a szaúdi óriás olajvállalat, az Aramco részbeni tőzsdére vitelével szándékoznak jelentős profitra szert tenni

A konfliktus rendkívül veszélyes, mivel Donald Trump amerikai elnök Iránt nevezte főellenségnek
Hosszejn Dehgan iráni védelmi miniszter Szaúd-Arábiát vasárnap katonai csapással fenyegette meg, amely a királyságban „Mekkán és Medinán kívül egyetlen helyet nem hagyna érintetlenül”, ha a rijadi kormány „valami ostobaságot követ el”. Hozzátette: „Azt hiszik, hogy valamit el tudnak érni, mert van légierejük”.

Ezzel meglehetősen félreérthetetlenül utalt a szaúdi légierőre, amely Jemenben az USA és Nagy-Britannia támogatásával a polgári lakosságot és a jemeni huszi lázadókat bombázza.
Korábban Mohammed Bin Szalman, koronaherceg-helyettes Iránt azzal vádolta, hogy Szaúd-Arábiát célkeresztjébe állította.

„Tudjuk, hogy az iráni rezsimnek mi a fő célja. Nem fogunk várni addig, ameddig a csata Szaúd-Arábiába jön, hanem azon dolgozunk, hogy az Szaúd-Arábia helyett Iránban legyen”, mondta Bin Szalman.

A szunnita királyság és a síita vallási állam regionális versenytársak, amelyek a szíriai polgárháborúban különféle oldalakat támogatnak. Mekka és Medina az iszlám szent helyei.

Szaúd-Arábia és Irán közötti rivalizálás egyebek között energiapolitikai szempontú, írja független német gazdasági-politikai hírportál. Mindkét állam olaj- és földgáz exportáló, és az energiaszektorban egymás versenytársai. Az Abu Dzabiban lévő Abu Dhabi Investment Authority nevű befektető hatóság adatai szerint Irán és Irak piaci részesedést vett el Szaúd-Arábiától az olajexport terén.

Irán az elleni irányuló szankciók 2016 januári részleges megszüntetése után kezdte meg termelésének növelését, miközben Szaúd-Arábia olajtermelését az OPEC tavaly novemberi ülése után napi 486 000 hordóval csökkentette. Ez Iránnak a globális olajpiacon előnyt biztosított.

Szaúd-Arábia a szaúdi óriás olajvállalat, az Aramco részbeni tőzsdére vitelével szándékoznak jelentős profitra szert tenni. Ennek során a királyság egy trükköt alkalmaz és az Aramco értékét két milliárd dollárban adta meg. Minél magasabbra emelik a cég értékét, annál nagyobbak lesznek a belőle származó nyereségek. Ugyanakkor független elemzők szerint a vállalatnak az értéke a Bin Szalman által megadott két milliárd dollárnál jóval alacsonyabb.
A konfliktus rendkívül veszélyes, mivel Donald Trump amerikai elnök Iránt nevezte főellenségnek.

Trump a Közel-Keleten széleskörű katonai szövetséget akar kiépíteni, amelynek legfontosabb oszlopa Izrael és Szaúd-Arábia. Trump szeme előtt egyfajta „öbölbeli NATO” képe lebeg. Ha egy ilyen szövetség valóban létrejönne, akkor annak készenléti kötelezettsége lenne és ennek megfelelően Izrael is bevonható egy szaúdi-iráni háborúba.
Netanjahu izraeli miniszter Iránt rendkívül veszélyesnek tartja és ellene van a Nyugat és Irán közötti kapcsolatok normalizálásának.

Magyar Idők – Lovas István

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑