Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2015. 06. 18.

Küszöbön áll az Új Iszlám Állam – Fél napra az EU határától

2015. 06. 18.

A Földközi-tenger partján jöhet létre a második Iszlám Állam – áll az Index.hu összefoglalójában, melyben a szíriai forradalom szereplőit elemzi.

A cikk különösebb újdonságokat nem tartalmaz. Érdekes lehet azért, mert a portál több alkalommal forgatott PR-szerű riportot Szíriában az iszlamista lázadók között, mindenért az Assad-kormányt hibáztatva. Ebből az írásból azonban kiderül a magyar olvasó számára is a nyilvánvaló, az USA és a Washington által pénzelt szíriai, úgynevezett demokratikus ellenzék felelőssége.

isis-in-libya

Líbia Földköz-tengerpart menti városai

A portál szerint öt pólus létezik Szíriában: az Assad rendszer (1.), az Iszlám Állam (2.), a kurdok (3.), az USA által bevallottan felfegyverzett, 72 fele szétesett Szabad Szíriai Hadsereg (FSA), valamint a szélsőséges iszlamista csoportok, élükön a Nuszra Fronttal és az Iszlám Fronttal (5.)

A Nuszra Front az al-Kaida helyi leányvállalata, melyet az Egyesült Államok terrorszervezetként tart nyilván, ennek ellenére sokszor az USA által támogatott Szíriai Nemzeti Koalícióval összefogva harcol a Szíriai Arab Hadsereg ellen. A Nuszra Front és az Iszlám Állam (IÁ) ugyan egymással ellenséges, de nézeteiben nem különbözik a két szervezet, mindkét csoport iszlám kalifatust akar.

Az Iszlám Állam sikeresebb, de kockázatosabb project. Az IÁ uralja a nyugati a médiafigyelmet, emiatt eredményesebb a pénzügyi szponzorok és a külföldi önkéntesek megszólításában. Ezen felül a hadizsákmányból, az orgazdaságból, a lakosságra kivetett adókból, a szerv- és műkincs-kereskedelemből képes növelni hadviselési költségvetését. Ugyanakkor az Iszlám Állam hosszabb távon felélheti a tartalékait, miközben egyre több érdekcsoporttal kerül szembe.

Ezt akarja elkerülni a Nuszra Front, melynek alapítója Mohamed al-Golani. A szervezet 2012-ben több öngyilkos merénylettel robbant be a köztudatba, majd harcosai becsatlakoztak az USA által dotált Aszad-ellenes küzdelmekbe. Ennek ellenére az USA, majd több állam és az ENSZ 2012-ben feltette a Nuszra Frontot a terrorszervezetek listájára. Ez ellen az Egyesült Államok által szponzorált szíriai ellenzék petícióban tiltakozott, nagy egységben kinyilvánította, hogy

„mi mindannyian az an-Nuszra vagyunk!”

images7c56679

Szíria és Irak területének jelentős részét az Iszlám Állam ellenőrzi

A Nuszra Front is bevezeti az iszlám törvénykönyveket, a nőket zárt öltözékbe kényszeríti, nyilvános korbácsolások is vannak, de emellett például PR-fogásként élelmet oszt, vagy elengedi a korábban foglyul ejtett keresztény apácákat. Az Index.hu újságírója nem tesz említést arról, hogy ezekkel a kampányeszközökkel az Iszlám Állam is szívesen él, ha kell, kenyeret oszt, ha kell, akkor idős kurd asszonyt szállít biztonságosabb helyre. Ebben a tekintetben nincs különbség az Iszlám Állam és a Nuszra Front között. 2014-ben a Nuszra Front és az Iszlám Állam egymásra lövöldözött egy szíriai város tulajdonjoga miatt, de a Nuszra kikapott, ezután létrejött egy fegyverszünet és egy szélesebb iszlamista összefogás is szóba került. A Nuszra Front háttérországa jelenleg az Idlib tartomány, Libanonban is vannak sejtjei.

A Nuszra Front gyerekkatonákat képez ki elitharcosokká, ügyes az öngyilkos merényletekben. Ezen felül autóbombákat is előállít. Ez általában nem egy átlagos személygépjármű, hanem például egy olyan amerikai Humvee, amiből 2400 példányt elhagyott az iraki hadsereg. Egyébként a harckocsi-flottát egészen véletlenül az Iszlám Állam találta meg, ami még a szocialista európai uniós képviselőnek, Szanyi Tibornak is gyanús.
Az USA által finanszírozott Szabad Szíriai Hadsereg (FSA) felsővezetése is többször elmondta a Nuszra Frontról, hogy

„persze, persze, szélsőségesek, de szükségünk van rájuk”.

A szíriai polgárháború idejére a Nuszra Front emírje megtiltotta a Nyugat elleni terrortámadásokat, és parancsai alapján az Egyesült Államok ellen is csak önvédelmi harcot lehet folytatni.

Alfahir.hu – CSÉ

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑