Cadmus fordítás Cadmus
Kuvait

2016. 06. 01.

Kuvait megszabadulna a hontalan polgáraitól

2016. 06. 01.

Kuvait a többi öböl menti arab állam példáját követve megszabadulna azoktól az emberektől, akiket nem akar honosítani.

A kuvaiti a lapok arról számolnak be, hogy az Arab Liga tagsággal rendelkező Comore-szigetek befogadná és állampolgárságot adna azoknak a Kuvaitban élő embereknek, akik bár ott születtek, de az állam nem hajlandó nekik állampolgárságot adni.

Több tízezerre tehető az úgynevezett Bedunok száma – nem beduinok – akiknek szülei valamelyik közép-ázsiai országból származnak, de ők maguk már Kuvaitban születtek. Az olajban gazdag arab monarchiában élők alig 40 % kuvaiti a többi mind olyan szegényebb országokból származó vendégmunkás, akiknek egy része már évtizedek óta Kuvaitban él és dolgozik, sőt családot is alapított, de mégsem kapott állampolgárságot. A probléma mégsem velük van, hanem azoknak a vendégmunkások leszármazottjaival, akik már Kuvaitban születtek és egész életüket ott töltötték, ennek ellenére a kuvaiti kormány nem hajlandó állampolgárságot biztosítani nekik, és egy külön „kasztba” a Bedunok közé sorolják őket.

A Bedunok nem rendelkeznek semmilyen okmánnyal, a gyakorlatban nem is léteznek, hiszen a kuvaiti állam számon se tartja őket. Csak becslések vannak, hányan lehetnek, a számuk meghaladhatja a 110 000-et. A Bedunok többször is tartottak országos kiterjedésű tüntetéséket, hogy megkaphassák az őket illető jogokat, de nem jártak sok sikerrel. A kuvaiti állam csak 34 000 bedunnak akarja megadni az állampolgárságot.

Kuvait most lehet, hogy egy új megoldást talált, miután a Comore-szigetek fejpénzért cserébe állampolgárságot adna a kuvaiti bedunoknak. Abd Al-Karim Mohamed, a Comore-szigetek külügyminisztere azt nyilatkozta, hogyha Kuvait hivatalos úton fordulna hozzájuk, akkor a szigetország fejpénzért cserébe állampolgárságot biztosítana a hontalan bedunoknak.

Mazen Al-Jarah, a kuvaiti belügyminisztérium államtitkára szerint, ha a bedunok elfogadnák a Comore-szigeteki állampolgárságot, akkor cserébe Kuvait, megadná nekik a tartózkodási engedélyt, illetve jogosultak lennének az ingyenes egészségügyi szolgáltatásokhoz, az oktatáshoz és munkavállaláshoz.

Nem Kuvait az első olyan olajban gazdag arab monarchia, aki fejpénzt fizet Comore-szigeteknek, hogy állampolgárságot adjon az országukban élő vendégmunkások leszármazottjainak. Pár évvel ezelőtt az Egyesült Arab Emirátusok több ezer beduntól „szabadult meg” úgy, hogy segélyért cserébe Comore-szigetek állampolgárságot adott nekik.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑